Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ohrabrite smisao za humor vašeg deteta

Tinejdžeri će već sa vama deliti viceve i šale koje postaju sve smisaonije i sofisticiranije kako dete raste. Smeh je odličan način da se povežete sa decom, a njima će dobar smisao za humor pomoći da budu pametniji, zdraviji i bolje se izbore sa izazovima. Iako se obično smatra da je smisao za humor osobina koja se, kao boja očiju, nasleđuje od roditelja, ona se u stvari uči i razvija.

Humor je, u stvari, ono što neku stvar čini smešnom, a smisao za humor sposobnost da se to prepozna. Osoba sa izraženim smislom za humor ume da prepozna smešnu situaciju i smešne osobine kod drugih, ali i da zabavi druge ljude.

Smisao za humor je odlična alatka koja može da pomogne deci u mnogo slučajeva:  

  • da vide stvari iz neke druge perspektive, a ne samo ono što je očigledno
  • da budu spontana
  • da shvate nekonvencionalne ideje ili načine razmišljanja
  • da vide dalje od onog što je na površini
  • da uživaju i učestvuju u svim zabavnim apektim života
  • da ne shvataju sebe suviše ozbiljno

Deca sa dobro razvijenim smislom za humor su srećnija i optimističnija, imaju viši nivo samopouzdanja i umeju da izađu na kraj sa neslaganjima (kad se ona ne slažu sa drugima ili se neko drugi ne slaže sa njima). Decu koja razumeju humor i učestvuju u njemu vršnjaci više cene i sposobnija su da se izbore sa vršnjačkim razmiricama — bilo zbog preseljenja u drugi grad, sa zadirkivanjem, ili decom koja terorišu druge na igralištu. Osim toga, dobar smisao za humor ne pomaže deci samo u emotivnom i socijalnom razvoju, već se pokazalo da su osobe koje se više smeju zdravije, manje su podložne depresiji i čak imaju  izraženiju otpornost prema bolestima ili fizičkim problemima. Ove osobe su podložne i nižem nivou stresa, imaju sporiji srčani ritam, puls i krvni pritisak, a i probava im je bolja. Smeh čak može da pomogne ljudima da bolje podnose bol, dok su istraživanja pokazala da poboljšava i imunu funkciju organizma. Ali pre svega toga, smisao za humor čini život zabavnim, a malo je zadovoljstava u životu koja mogu da se porede sa smejanjem do suza sa vašim mališanima.

Osnove humora

Ne postoji vreme kada je suviše rano da počenete da razvijate smisao za humor kod deteta. Osmeh i smeh bebe je toliko očaravajući da ga često i inutitivno podstičemo — smešeći se, golicajući ih po čitav dan samo da bi ih zasmejali. Važno je nastaviti sa ohrabrivanjem dok dete raste. Kada se igrate sa detetom i zajedno negujete humor, uživajući u glupiranju i smehu, pomažete detetu da razvije razigran i duhovit stav prema životu. Jedan od najboljih načina da to postignete od najranijeg uzrasta je da svakog dana budete otvoreni ka svim mogućnostima za smeh koje vam vaše dete pruža. Budite spontani, raspoloženi za igru i svesni šta je vašem detetu smešno u kom uzrastu. Isto tako, budite drugar i smejte se dečijim šalama, ne dozvolite da ono oseća da mu je šala propala.

Šta još možete da uradite da ohrabrite razvoj duhovitosti svoga deteta:

Budite uzor duhovitosti 

Jedan od najboljih načina za razvoj duhovitosti deteta je da vi razvijate i koristite svoj smisao za humor. Pravite šale, pričajte smešne i zabavne priče, smejte se glasno i ne uzbuđujte se oko malih kućnih katastrofa kao što je proliveno mleko. Čak naprotiv, pokušajte da duhovito pređete preko tih problema.

Shvatite dečji humor ozbiljno Ohrabrite svako nastojanje deteta da bude duhovito, bilo da vam čita šale iz neke knjige (čak i kada nisu preterano smešne) ili da crta „smešne“ crteže vašeg psa. Pohvalite dete za negovanje humora, a budite spremni i na iznenađenja — prva situacija kada vas dete nasmeje je jedno od najvećih zadovoljstava u životu.

Naučite decu da su i odrasli smešni i da i oni mogu da budu Šalite se tokom svakodnevnih situacija sa decom i ohrabrujte ih da dele sa vama smešne reakcije ili priče, čak i kada su tu druge odrasle osobe.

Kreirajte okruženje bogato humorom Okružite decu smešnim knjigama — za decu do 3. godine i predškolski uzrast to su obično knjige sa rimama i šašavim pričama, dok starija deca vole smešne stripove i knjige sa vicevima. Pronađite i TV programe, filmove ili stranice na internetu sa smešnim pričama i pomozite deci da odaberu sadržaj u kome će uživati.

Gde treba povući granicu?   

Sigurno ne želite da kvarite dečiju zabavu, ali deci su i kod zbijanja šala i uživanja u humoru potrebne granice, baš kao i u nekim drugim područjima. Svakako ne želite da ohrabrujete podle ili neprikladne šale, zato budite pre svega vi dobar uzor i ne koristite humor na taj način. Ako neko ispriča šalu koja vređa drugu osobu ili nije prikladan, nemojte da se smejete već objasnite detetu zašto ta šala i takav način korišćenja humora nisu smešni i nisu u redu.Razmisite i o tome da blago obeshrabrite korišećenja tzv. „humora iz kupatila“ ili barem da ne učestvujete u njemu sa oduševljenjem. Tačno je da ova vsta humora neće povrediti nikoga ali pokušajte da pomognete deci da shvate u kojim situacijama je u redu šaliti se na taj način (kod kuće, sa porodicom ili u igri sa drugarima), a gde takve šale nisu baš prikladne (u učionici, na nekom zvaničnom mestu).

Porodica koja se smeje  

Budite porodica koja se smeje i uživajte u humoru zajedno. Sigurno ste već primetili da se uvek više smejete u društvu nego kada ste sami. Iz tog razloga je važno da provodite vreme zajedno, delite šale međusobno, gledate komedije, glupirate se i golicate. Ne samo da ćete uživati u tom trenutku već i godinama kasnije kada se deca budu prisećala smešnih situacija iz detinjstva.

Preuzeto: Mojpedijatar.co.rs

Tagovi:
Pročitajte još: