fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Oko 240 Rohindža izbeglica kod obale Indonezije, meštani im ne daju da pristanu

Izbeglice

Oko 240 muslimana Rohindža, uključujući žene i decu, izbeglih iz Mjanmara, nalaze se kod obala Indonezije nakon što su dva puta lokalni stanovnici odbili da im dozvole da pristanu.

Zvaničnici su naveli da je brod pokušao da pristane u okrug Aće Utara, u indonežanskoj provinciji Aće, u četvrtak po podne, ali je otplovio nekoliko sati kasnije, preneo je AP.

To je od utorka četvrti brod koji je stigao do najsevernije indonežanske provincije.

Ostala tri su stigla u druge okruge i dozvoljeno im je da pristanu.

U okrugu Aće Utara, međutim, lokalni stanovnici su izjavili da neće da prihvate najnoviju grupu izbeglica, jer su Rohindže nekoliko puta dolazili u tu oblast i pravili probleme.

„Iz humanitarne perspektive, mi smo zabrinuti, ali iz druge perspektive, oni izazivaju pometnju. Pružili smo im utočište, ali takođe, ne možemo da ih primimo“, rekao je Saiful Afvadi, vođa podokruga Muara Batu.

Rahmat Karpolo, starešina sela, rekao je da meštani ne žele da prihvate izbeglice jer na osnovu prethodnih iskustava, Rohindže beže iz skloništa u koja su smešteni.

Više od 700.000 Rohindža muslimana pobeglo je iz većinski budističkog Mjanmara u izbegličke kampove u Bangladešu nakon progona koje je predvodila vojska u avgustu 2017.

Oni navode da su kampovi prenaseljeni i da moraju ponovo da odu u potragu za boljim životom.

Većina izbeglica koje su napustile kampove morskim putem pokušale su da stignu do Malezije, ali su mnogi usput završili u Indoneziji.

Ministarstvo spoljnih poslova Indonezije u četvrtak je u saopštenju navelo da ta zemlja nije potpisnica Konvencije o izbeglicama iz 1951. godine, pa nema ni obavezu ni kapacitet da smesti izbeglice, a kamoli da obezbedi trajno rešenje za njih.

Tagovi:
Pročitajte još: