Olimpijsko odbrojavanje: Šest puta ponovljen penal?!

Jedan od najsmešnijih događaja u istoriji Olimpijskih igara dogodio se 2004. godine na Igrama u Atini.

Naša reprezentacija, koja je tada nastupala pod imenom Srbija i Crna Gora, u poslednjem kolu olimpijskog turnira u fudbalu sastala se sa selekcijom Tunisa.

Meč za izabranike tadašnjeg selektora Vladimira Petrovića Pižona nije imao takmičarsku važnost. U prethodna dva kola srpskocrnogorski fudbaleri ubedljivo su savladani od reprezentacija Argentine i Australije. Utakmica protiv Tunisa bila je samo za prestiž u grupi i ništa više. I za Tunižane ova utakmica nije imala posebnu važnost, pošto su i oni prethodno doživeli katastrofalne poraze.

Bitnost na značaju ovoj utakmici usled spleta okolnosti izrežirao je glavni sudija Čarls Ariotima sa Tahitija i njegov drugi pomoćnik na meču Majkl Metua Tapuni Muari sa Kukovih ostrva.

U 78. minutu meča sudija Ariotima dosudio je penal za reprezentaciju Tunisa pri rezultatu 1:1. Od 79. pa sve do 83. minuta trajala je komedija na meču za koju su isključivo odgovorni ova dvojica gore navedenih arbitara.

Šta se zapravo dogodilo?

Napadač Tunisa Mohamed Žadidi je u vremenskom intervalu koji je trajao nepune četiri minute morao čak šesti puta da ponovi penal! Svaki put kada bi Žadidi šutirao sudija bi našao za shodno da taj penal poništi iz samo njemu poznatih razloga. Poništavao je penale Tahićanin i kada bi naš golman Milojević ranije izašao sa gol crte, a centarfor reprezentacije Tunisa postizao golove što je u suprotnostima sa fudbalskim pravilima. Jedna od najkomičnijih odluka viđena je prilikom trećeg ponovnog izvođenja penala kada je drugi pomoćnik na ovom meču signalizirao nekakav samo njemu znan prekršaj u kaznenom prostoru?! Zaista jedna smehotresna i nezapamćena situacija se tad dogodila. I zbog toga je moralo sve opet da se ponovi, jer je glavni sudija uvažio primedbu svog pomoćnika. Smejali su se naši, a bome su se smejali Tunižani kao i svih 7.000 navijača na meču u Patrasu. Sve je to tako trajalo i trajalo sve do šestog ponavljanja. Tada je Ariotima napokon našao za shodno da prizna pogodak napadaču Tunisa i pokaže na centar.

Naposletku najsmešniji fudbalski meč u istoriji Olimpijskih igara na kraju je završen pobedom Tunisa rezultatom 3:2.

Kako je zaista ta urnebesna situacija izgledala možete ovde pogledati

Milan Grahovac