Olimpijsko odbrojavanje

Olimpijske igre u Tokiju počeće tačno za 10 dana. Od danas, pa sve do početka najveće svetske planetarne sportske smotre, pratioci portala 025.rs imaće priliku da pročitaju po jednu olimpijsku priču iz duge istorije ove manifestacije.

Prva desetka u istoriji olimpijskih gimnastičkih nadmetanja!

Za koji dan, tačnije 17. jula, navršiće se tačno 45 godina kada je, tada četrnaestogodišnja, rumunska gimnastičarka Nađa Komaneči zablistala na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine i za svoj nastup na dvovisinskom razboju dobila čistu desetku!

To je bila prva ikada dodeljena desetka na jednom gimnastičkom nadmetanju! Koliko je ovo bio impresivan rezultat, govori i to da su tadašnji semafori bili ograničeni na jednocifrenu ocenu sa dve decimale, pa su sudije za nastup olimpijske šampionke iz Rumunije pokazali ocenu 1,00 i ovim činom uneli pravu dramu u dvorani u Montrealu, u kojoj se odvijalo takmičenje. Publika koja je pratila takmičenje, kao i sama Nađa, bili su šokirani u prvom trenutku, ali nesporazum je ubrzo otklonjen. Oficijalni spiker se veoma brzo izvinio zbog nastalog nesporazuma i saopštio da je Nađa dobila maksimalnu ocenu 10, ali da iz tehničkih razloga rezultat nije mogao drugačije da se prikaže. To je izazvalo erupciju radosti kako kod publike tako i kod rumunske mlade gimnastičarske nade i njenog stručnog štaba.

Nađa Komaneči je u gimnastici osvojila sve što se može osvojiti. Bila je višestruka olimpijska, svetska i evropska prvakinja. Prvi veliki uspeh u karijeri zabeležila je 1975. godine, kada je na Evropskom prvenstvu pobedila u višeboju i bila prva u svim pojedinačnim disciplinama, sem partera gde je bila druga. Te godine proglašena je i za gimnastičarku godine, a onda su usledile Olimpijske igre u Montrealu, gde je proglašena zvezdom igara. U Montrealu je osvojila pet medalja, od čega tri zlatne-u višeboju, dvovisinskom razboju i gredi, srebro je osvojila u ekipnom takmičenju, a bronzu je osvojila za vežbu na parteru. Četiri godine kasnije, na Olimpijskim igrama u Moskvi, osvojila je četiri medalje, dve zlatne (greda i parter), te dva srebra (ekipno i višeboj).

Zaostaviština koju je Nađa Komaneči ostavila gimnastici je neprocenjiva. U njenu čast, jedan element na dvovisinskom razboju nosi njeno ime „Komaneči“ i on je rezervisan samo za one najbolje gimnastičare, zbog njegove težine prilikom izvođenja.

Legendarna olimpijska šampionka danas živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama. U braku je sa američkim gimnastičkim šampionom Bartom Konerom sa kojim zajedno drži privatnu gimnastičku školu u Normanu. Njih dvoje se i danas revijalno takmiče, a sav zarađeni novac doniraju u humanitarne svrhe.

 

Milan Grahovac