fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

One se opijaju više od svih drugih: Britanke na vrhu svetske liste u konzumaciji alkohola!

Žene u Velikoj Britaniji su na vrhu svetske liste kada je reč o konzumiranju alkoholnih pića, navodi se u izveštaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

U pomenutoj studiji upoređivana je potrošnja alkohola u 33 zemlje, a kada je reč o Britankama istraživanja govore da 26 odsto njih pije najmanje šest alkoholnih pića u jednom intervalu najmanje jednom mesečno, preneo je Gardijan.

Kod britanskih muškaraca taj rezultat mnogo je veći i iznosi 45 odsto. Kada je reč o kombinaciji oba pola, Ujedinjeno Kraljevstvo je ukupno rangirano na trećem mestu sa Luksemburgom na rang listi opijanja, iza Rumunije i Danske. S tim u vezi, izvršni direktor organizacije “Alkohol čejndž UK” Dr Ričard Pajper rekao je “alkohol prouzrokuje previše štete u Britaniji”, što se, kako kaže, ipak može u “potpunosti eliminisati”.

– Postoji ogromna potreba da vlada uvede mere za koje znamo da će smanjiti štetu od alkohola i spasiti živote, kao što su odgovarajuća kontrola marketinga alkohola i njegovo jasnije označavanje – navodi Pajper.

Izveštaj OECD-a je takođe otkrio da odrasli u Velikoj Britaniji češće kažu da puše u poređenju sa drugim zemljama, ali uprkos tome imaju nižu stopu pušenja od prosečne.

Trenutno je samo 12,7 odsto pušača u Velikoj Britaniji, u poređenju sa prosekom OECD-a od 16 odsto. Međutim, skoro jedna od 20 odraslih osoba (4,9 odsto) rekla je da redovno puši, u poređenju sa prosekom od 3,2 odsto.

Izveštaj je takođe otkrio da Britanija troši više na zdravstvenu zaštitu od upoređenih zemalja, ali ima manje bolničkih kreveta i dijagnostičkih alata, a i manje plaća medicinske sestre. Velika Britanija troši više od proseka na resurse zdravstvenog sistema, što je u 2022 iznosilo 11,3 odsto BDP-a.

Tagovi:
Pročitajte još: