Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Opasnost za turiste na Jadranu! Ulovljena riba koja ubija u sekundi – 1250 puta otrovnija od cijanida

Upecana riba

Na Fejsbuk stranici Instituta za okeanografiju i morsko ribarstvo objavili su upozorenje za otrovnu vrstu ribe. Ali, to nije jedina riba otrovnica u Jadranu.

Na sam spomen opasnosti iz dubina mnogima od vas prvo će na pamet pasti morski psi. Pred očima će vam se pojaviti njihova peraja koje vire iznad površine mora i oštri zubi koji jedva čekaju da nešto ‘gricnu’.

Opasnije od morskih pasa

Istina je ipak malo drugačija. Poslednji napad morskog psa sa smrtnim posledicama u Hrvatskoj dogodio se davne 1974. godine. S druge strane ubodi otrovnih riba, pogotovo leti događaju se svakodnevno.

Osim riba koje na sebi imaju otrovne bodlje, u Jadranu žive ribe koje imaju otrovan ugriz i one koje imaju otrovno meso.

Žrtve mogu bit svi. Od kupača koji na njih slučajno nagaze, neiskusnih turista i neopreznih ribolovaca koji stradaju skidajući ih s udica ili jedući njihovo meso, do iskusnih ‘gastronoma’ koji se ubodu slučajno, čisteći otrovne ribe.

Na Zemlji živi oko 22 hiljada vrsta riba, od čega se 200 smatra ribama otrovnicama. U našem Jadranu zabeleženo je oko 380 vrsta riba, od kojih je 20 otrovno.

Na Facebook stranici Instituta za okeanografiju i morsko ribarstvo objavili su upozorenje o otrovnoj vrsti ribe. Ali, to nije jedina riba otrovnica na Jadranu.

– Pre nekoliko dana u blizini ostrva Pašmana ulovljena je otrovna i invazivna vrsta srebrenopruga napuhača, Lagocephalus sceleratus. Upozoravamo da ova vrsta ribe sadrži vrlo otrovni tetrodotoksin koji, ako se konzumira, može izazvati kobne posledice po zdravlje pa čak i smrt – piše u Fejsbuk objavi Instituta.

Jedna od najotrovnijih riba na svetu, napuhača, ulovljena je u uvali Lapad kod Dubrovnika-piše DUlist.hr.

Napuhača ili fuga je riba čiji je otrov tetrodotoksin, 1250 puta snažniji od cijanida. Ako se njeno meso konzumira nestručno pripremljeno može rezultirati paralizom i smrću., nije napuhača jedina otrovna riba koja pliva hrvatskim podmorjem.

Ali, nije napuhača jedina otrovna riba koja pliva hrvatskim podmorjem.

U zadnjih desetak godina u Jadranskom moru zabeleženo je oko 450 stranih vrsta ribe. Među njima ima i otrovnih na koje je najlakše naleteti u južnom delu Jadrana. Zadržavanju otrovnih riba u Jadranu doprinelo je i globalno zagrevanje.

Uz njih u Jadranu postoje i mnoge ‘domaće’ otrovne ribe.  Njihov ubod prate otekline, crvenilo, vrtoglavica i nepodnošljiv bol. U težim slučajevima ubodi mogu uzrokovati probleme sa srcem i disanjem. Izdvajamo:

Morski pauk                                           

Postoje četiri vrste morskog pauka ( belac, crnac, žutac i mrkulj). Sve četiri žive u Jadranu i to na svim terenima ( pesak, mulj i kamen). Otrovne su njihove bodlje koje se nalaze na leđnom peraju i u škrgama. Ubrzo nakon što se ubodete osetićete neopisiv bol koja će se povećavati do nepodnošljivosti.

Škrpina / škrpoć

Čest ulov ribara koji love mrežama i podvodni ribolovci. Ribe su te koje mogu narasti do 40 cm, a slično kao kod paukova otrovne su im bodlje. Otrov škrpina odnosno škrpoća je slabiji nego kod paukova, a najčešći simptom je manja bol i crvenilo.

Žutulja

Žutulja na repu ima bodlju koja je povezana s otrovnim žlezdama.  Kada je ugrožena može biti nezgodna. Budući da je čest ulov na parangalima, najčešće žrtve su neoprezni ribari koje ova riba ubode prilikom skidanja s udice. Prilikom uboda u ljudski krvotok ispušta otrov. Kao i kod pauka ubod je bolan, a može izazvati srčanu aritmiju, otežano disanje  i vrtoglavicu. Postoji nekoliko vrsta žutulji, a u Jadranu najčešća je obična žutulja ( Dasyatis pastinaca )

Golub Kosir

Golub Kosir je najpoznatija i najrasprostranjenija vrsta goluba u Jadranu. Može da naraste do 2,5 metra odnosno šezdesetak kilograma. Kao i žutulje imaju nazubljene bodlje koje su otrovne. Čoveka napadaju u samodbrani, a najčešće žrtve su neoprezni ribari. Naime, golub kosir koji je ulovljen pokušava da se brani mlaćenjem repa na čijem vrhu se nalazi 10-ak centimetara dugačka bodlja. Ako ubode čoveka, izaziva bol, a otrov može da deluje na srce i vene.

Murina

Murine su ribe koje imaju tielo poput zmija, koje mogu da narastu oko jedan metar, odnosno da teže oko osam kilograma. Žive skrivene na kamenom dnu, a poznate su kao agresivne ribe velikih zuba i jakog ugriza. Najčešće žrtve su neoprezni ribari koji ih skidaju s parangala ili ronioci koji pokušavaju da im se približe i uhvate rukama. Umesto begom murina će uzvratiti napadom.

Preuzeto: Srbija Danas

Foto: Youtube/Printscreen/EliasVFishing

Tagovi:
Pročitajte još: