Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Opekotine usana: Dermatolozi savetuju kako da ih na najbolji način umirite i izlečite

Svi delovi tela su podložni opekotinama od sunca, neki samo više od ostalih – bilo da je to zato što su direktno izloženi suncu ili zato što nistu dovoljno ili uopšte zaštićeni kremom protiv UV zraka.

Vaše usne su posebno ranjivo mesto. Zato, neka vam prevencija od opekotine usana bude prioritet, i to ne samo zbog toga da biste izbegli bolno crvenilo već zato što to može da poveća rizik od raka kože. 

Kako izgledaju izgorele usne?

Ako vam usne izgore, postaće otečene i crvenije nego inače. Takođe, mogu da budu veoma osetljive na dodir ili da imaju plikove, slično onim koji se stvaraju na drugim delovima tela kad koža izgori.

Zato, stalno imajte na umu da ako ne stavite na usne kreme sa SPF faktorom – velika je verovatnoća da će one izgoreti. Uz to, naravno, najbolji način da ih zaštitite jeste da se sklanjate od sunca.

Svi reaguju na sunce različito, ali simptomi opekotine usana obično traju tri do pet dana, u teškim slučajevima do 10 dana. 

šminka

Foto: Profimedia

Šta da radite ako dođe do opekotina usana?

Ako vam izgore usne, uzmite neki od antiinflamatornih lekova (lek protiv upala), koji će vam ublažiti bol, osetljivost i otok. Nakon toga, nanesite kremu koja hidrira usne (predlog: neku koja sadrži pantenol), a kao završni korak koristite glicerin, koji će poslužiti kao zaštitni sloj koji zadržava vlažnost kože.

Na kraju, kao obavezno, izbegavajte sunce dok vam se usne ne oporave u potpunosti. Sledeći put kad izađete napolje, razmislite o nošenju šešira širokog oboda – da biste bili na sigurnom.

Preuzeto: srbijadanas.com

Tagovi:
Pročitajte još: