Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Orban: Brisel lagao građane EU u vezi sankcija Rusiji

Orban

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da su u Briselu „lagali narod Evrope“ kada su rekli da sankcije Moskvi neće biti proširene na energente i da će one dovesti do brzog okončanja rata u Ukrajini, prenosi MTI.
Veliki akcionari energetskih kompanija, „počevši od finansijera Džordža Soroša, ostvaruju milijarde ekstra profita“ zahvaljujući porastu cena energenata povezanih sa sankcijama, izjavio je mađarski premijer za nacionalni radio.

Građani u Evropi trenutno plaćaju skupo energente zbog sankcija, što budućnost čini nestabilnom, rekao je Orban.

On je primetio da se rat u Ukrajini nastavlja, bez nade da će se brzo završiti.

Prema njegovom mišljenju cene energenata su vođene politički motivisanim odlukama u Briselu, a ne ekonomskim razlozima.

Bez sankcija, cene energenata bile bi iste kao u aprilu, kada se očekivalo da se one stabilizuju na oko 100 dolara, saopštio je Orban.

Zemlje EU su se na samitu u Versaju dogovorile „sa rukovodstvom Nemačke i Mađarske“ da ne proširuju sankcije na energetiku, rekao je on, uz napomenu da bi Mađarska bila u mnogo goroj situaciji da se vlada nije izborila za izuzeće od sankcija Rusiji.

On je naveo i da je neizvesno da li će se situacija još više pogoršati, s obzirom na to da EU želi da uvode nove sankcije za Rusiju“.

Komentarišući plan Budimpešte da sprovede javnu anketu „Nacionalne konsultacije“ o sankcijama Evropske unije Moskvi zbog rata u Ukrajini, mađarski premijer je rekao da su jedinstvo i saradnja još važniji u vreme krize.

Anketa je „pravno najfleksibilniji oblik“ uključivanja ljudi u proces donošenja odluka, što je „po mom iskustvu politički najbolja stvar u određenim situacijama“, izjavio je Orban, navodi MTI.

Tagovi:
Pročitajte još: