Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Orban: EU pucala sebi u pluća nepromisljenim sankcijama Rusiji

Viktor Orban

Evropska unija je „pucala sebi u pluća“ nepromišljenim ekonomskim sankcijama Rusiji zbog napada na Ukrajinu, koje, ukoliko se ne povuku, rizikuju da unište evropsku ekonomiju, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

„U početku sam mislio da smo samo sebi pucali u nogu, ali sada je jasno da je evropska ekonomija pucala sebi u pluća i da dahće za vazduhom”, rekao je Orban, dugogodišnji kritičar sankcija, u intervjuu za mađarski državni radio, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, Ukrajini je potrebna pomoć, ali evropski lideri treba da preispitaju svoju strategiju, pošto su sankcije nanele veliku štetu evropskoj ekonomiji, a pri tome nisu oslabile Rusiju ili približile višemesečni rat bilo kakvom rešenju.

„Sankcije ne pomažu Ukrajini, a loše su za evropsku ekonomiju, i ako se tako nastavi one će ubiti evropsku ekonomiju. Ono što upravo gledamo je nepodnošljivo. Trenutak istine mora doći u Brisel, kada lideri priznaju da su pogrešili, da je politika sankcija zasnovana na pogrešnim pretpostavkama i da se mora promeniti”, dodao je Orban.

Snabdevanje Evrope gasom se pogoršalo, a cene goriva su porasle od ruske invazije na Ukrajinu u februaru i uvođenja sankcija, zbog čega se zemlje EU bore da dopune skladišta i diverzifikuju kanale snabdevanja.

Rast cena gasa i struje primorao je Orbana da u sredu smanji višegodišnje gornje granice cena komunalnih preduzeća za domaćinstva s većom potrošnjom.

Mađarski premijer, koji je reizabran u aprilu, rekao je da bi bez te mere, koja će izazvati skok cena energije za domaćinstva koja troše energiju iznad nacionalnog proseka, ceo režim ograničenja cena komunalnih usluga morao da bude ukinut.

Ekonomisti Morgan Stenlija kažu da bi novi nivoi limitiranih cena mogli da podignu za 1,5 procentnih poena inflaciju, koja je već na 20-godišnjem rekordu, čemu je doprinelo i slabljenje forinte.

Pre izbora u aprilu, ekonomisti su procenili da će ograničenje cena koštati komunalna preduzeća do 1,5 biliona forinti (3,71 milijardu dolara), što je, zajedno sa nizom mera koje su pomogle Orbanovoj izbornoj pobedi, izazvalo rast budžetskog deficita.

Rojters takođe navodi da je druga Orbanova odluka, da se po ubrzanom postupku donese zakon o podizanju poreske stope za stotine hiljada malih firmi ove nedelje, u okviru širih nastojanja vlade da obuzda rastući budžetski deficit, izazvala ulične proteste u Budimpešti.

Tagovi:
Pročitajte još: