Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Orban: Imamo nultu toleranciju prema migrantima; Nehamer: Moramo da rešavamo problem

Orban

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je danas da Mađarska ima nultu toleranciju prema migrantima i da oni mogu da uđu u zemlju samo ukoliko im je pozitivno rešen zahtev za dobijanje azila, a austrijski kancelar Karl Nehamer da je prioritetni cilj Austrije da reši pitanje nelegalnih migranata.

Orban je na zajedničkoj konferenciji, nakon trilateralnog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i austrijskim premijerom Karlom Nehamerom, naveo da je Mađarska jedina država u Evropi bez migranata i da je za to zaslužna odbrambena linija te zemlje.

„Smatram da austrijske kolege znaju dobro sve elemente mađarskog sistema. Mi smo država koja ima nultu toleranciju prema migrantima, to je naša politika. Imamo pravne i fizičke aspekte, a Austrija je upoznata sa tim, izgradili smo ogradu i branimo našu teritoriju. Mi imamo trenutno i migrante koji pucaju na našu granicu i ogradu, ali mi smo dosledni i ne postoji mogućnost da migranti ilegalno dođu do Austrije, to je fizičko rešenje“, rekao je Orban odgovarajući na pitanje novinara kako reaguju njihovi partneri na stav Mađarske o rešavanju pitanja ilegalnih migracija.

Kada je reč o pravnom rešenju Mađarske, Orban navodi da migranti mogu da uđu u zemlju samo ukoliko im je pozitivno zahtev za dobijanje azila, te da nijedan drugi model u vezi sa tim pitanjem ne može da funkcioniše.

„EU to osuđuje, briselskim jezikom nas zove hot spot i oni neće da uvedu takve hot spotove kod sebe iz različitih razloga, oni se ne usuđuju da preduzmu taj hrabar korak, ali smatram da će u nekom trenutku to morati da urade“, rekao je Orban.

Dodao je da postupak za dobijanje azila treba da se odvija van država, inače će to dovesti do raznih tragedija.

„Mi smo bili spremni na taj odlučujući korak, EU to nije uradila, već je donela odluku koja je bila poražavajuća“, ocenio je on.

Nehamer je naveo da je neophodno da Austrija unapredi bilateralnu saradnju sa državama Zapadnog Balkana, kako bi sistem funkcionisao bolje i rešio se problem nelegalnih migranata.

Naveo je da je prioritetni cilj te zemlje da migranti uopšte ne kreću na put ukoliko to čine nelegalno.

„Jako je važno da imamo dobre saveznike i može da funkcioniše rešenje samo kada počnemo da pričamo o tome da se postupci za dobijanje azila odvijaju dok su migranti u tim trećim zemljama, dakle, kad krenu na put da kreću već kao legalni migrannti, a ne kao nelegalni, jer nema smisla da idu preko Sredozemlja i da rizikuju svoj život ako može preko nekih međunarodnih organizacija gde može da se garantuje poštovanje međunarodnogh prava da se obavi zakoniti postupak za dobiijanje azila bez da plaćaju krijumčare i mafijaše da ih prevoze nelegalno i da rizikuju sopstveni život“, naveo je Nahamer.

Naveo je da je potrebno da se direktno razgovara sa zemljama Severne Afrike, kao i sa Marokom i Egiptom i da se uspostavi uređen sistem migracija, na taj način što bi se organizovale legalne migracije, a ne da se obezbeđuje novac nelegalnim krijumčarima.

„Možemo to da ostvarimo samo ako imamo dobru međusobnu saradnju. Ne treba više prstom da pokazujemo ‘vi ste dobra ili vi ste loša država’“ , moramo da se uozbiljimo i pomognemo jedni drugima u okviru EU. Sada pričamo o ovoj temi, pokušavamo zajedno da nađemo rešenja može da bude model Mađarske, ali možemo da imamo različita mišljenja i da poštujemo različite nacionalne okolnosti i uslove, ali glavni cilj treba da nam bude da sprečimo dalje umiranje u Sredozemlju“, naveo je Nahamer.

Tagovi:
Pročitajte još: