fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Orban: Ne sme biti milosti za pedofile

Orban

Mađarski premijer Viktor Orban podneo je ustavni amandman kojim bi se sprečilo pomilovanje osuđenih za zločine nad maloletnicima, dodajući da je njegovo lično uverenje da “ne sme biti milosti za pedofile”.

On je rekao da je pokrenuta debata o ovlašćenjima predsedničkog pomilovanja, dodajući da “sada nije potrebno da budemo advokati, već da se stvari odrede jasno i nedvosmisleno”.

Orban je amandman podneo nakon što su opozicione stranke u Mađarskoj povećale pritisak na predsednicu zemlje Katalin Novak, uz poruku da više nije podobna da obavlja predsedničku funkciju nakon što je prošle godine pomilovala bivšeg zamenika direktora državnog dečjeg doma, koji je osuđen na više od tri godine zatvora zbog pomaganja u prikrivanju slučaja seksualnog zlostavljanja koje je počinio direktor te ustanove, a koji je i sam osuđen na osam godina zbog zlostavljanja najmanje desetoro dece od 2004. do 2016. godine.

Novak, koja ga je pomilovala zajedno sa još dvadesetak drugih povodom posete pape Franje Mađarskoj u aprilu 2023, negirala je da je postupila nepropisno i odbacila pozive za formalno obrazloženje svoje odluke.

Tagovi:
Pročitajte još: