Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Orbanov šamar NATO paktu: Švedska više nije sigurna da li će moći da se pridruži Alijansi do jula

Orban

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem izjavio je da ”više nije siguran” da će njegova zemlja moći da se pridruži NATO-u do jula, posle novih prigovora Mađarske.

Kako navodi Rojters, Švedska je podnela zahtev za pridruživanje vojnom savezu nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, ali Mađarska i druga članica NATO-a Turska još nisu odobrile pristupnicu.

Dodaje se da je Bilstrem rekao prošle nedelje da će Švedska postati članica do samita NATO u Viljnusu u julu.
On je naveo da je ”primetio stvari koje su izrečene poslednjih dana, posebno od mađarske strane. Mislim da je reč ”nada” primerenija u ovom kontekstu”.

Turska je optužila Švedsku da krije članove Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Ankara i njeni zapadni saveznici smatraju terorističkom grupom, kao i da su odnose između te dve zemlje pogoršali protesti u januaru u blizini turske ambasade u Stokholmu na kojima je ekstremno desničarski političar spalio primerak muslimanske svete knjige, Kurana.

Švedska vlada je saopštila da ozbiljno shvata navode Turske, ali je da postoje neki zahtevi, kao što je izručenje ljudi koje traži Turska, a koje ne može da ispuni.Rojters podseća da je Finska podnela zahtev za ulazak u NATO u isto vreme kada i Švedska.

Podsetimo, Mađarska je najavila da će odložiti prijem Švedske u NATO zbog kritika iz Stokholma na račun politike premijera Viktora Orbana, saopšteno je danas iz mađarske vlade.

Portparol Zoltan Kovač rekao je da premošćavanje tog jaza zahteva napor obe strane, prenosi Rojters. Švedska i Finska zatražile su pridruživanje vojnom savezu NATO prošle godine, nakon ruskog napada na Ukrajinu, ali su proces stopirale Mađarska i Turska.

Posle višemesečnog odugovlačenja Orbanove vladajuće stranke Fides, mađarski parlament je u ponedeljak odobrio predlog zakona kojim se Finskoj dozvoljava da se pridruži NATO-u, ali je švedski zahtev i dalje na čekanju.

“U slučaju Švedske, postoji veliki broj pritužbi koje treba rešiti pre nego što se ratifikuje prijem zemlje”, naveo je Kovač na svom blogu. On je saopštio da su švedski predstavnici “u više navrata nastojali da udare na Mađarsku diplomatskim putem, koristeći svoj politički uticaj da naškode mađarskim interesima”, aludirajući na švedske kritike zbog urušavanja vladavine prava od strane Orbanove vlade u poslednjih 13 godina.

Tagovi:
Pročitajte još: