Osam medalja Srbije na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine

Poslednje održane Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. godine bile su četvrte Olimpijske igre na kojima je Republika Srbija nastupila kao samostalna i nezavisna država.
Na ovim Igrama, Srbija je imala 103 predstavnika, koji su se takmičili u 14 različitih sportova, a koji su osvojili ukupno 8 medalja u 7 sportova, od čega dve zlatne (rvanje i vaterpolo), četiri srebrne (tekvondo, kajak i kanu, ženska odbojkaška reprezentacija, muška košarkaška reprezentacija) i dve bronzane (atletika, ženska košarkaška reprezentacija).
Srbija je 11. dana Igara u Riju došla do svoje prve medalje, i to one najsjajnije, za koju se izborio rvač Davor Štefanek koji je u finalnoj borbi, u kategoriji do 66 kilograma grčko-rimskim stilom, slavio protiv Migrana Arutjunjana iz Jermenije.

Vaterpolisti Srbije su pobedom protiv Hrvatske 11:7 (3:2, 3:1, 3:2, 2:2) izborili drugu zlatnu medalju za našu zemlju. Pobedom protiv Hrvata naši „delfini“ ne samo što su osvojili zlatnu olimpijsku medalju, nego su spojili titule evropskog, svetskog i olimpijskog šampiona kao i titule šampiona Svetske lige i Svetskog kupa.

Prvu srebrnu medalju za Srbiju u Riju osvojila je tekvondistkinja Tijana Bogdanović. U izuzetno dramatičnom finalu Bogdanovićeva je poražena od dvostruke svetske šampionke Kim Sohui iz Južne Koreje rezultatom 7:6 (3:1, 2:1, 2:4). Meč je završen diskutabilnom odlukom na štetu naše tekvondistkinje, koja je u poslednjoj sekundi meča napravila akciju za pobedu, ali sudije nisu dodelile poene našoj Tijani, jer je navodno isteklo vreme borbe kada je uputila udarac u južnokorejsku tekvondistkinju.

Srebrnu medalju u Riju izborili su i kajakaši Marko Tomićević i Milenko Zorić. Oni su u finalu kajaka u disciplini K2 1000 metara stigli u cilj kao drugi sa vremenom 3:10,969 minuta, odmah iza nemačke posade Rendšmit-Gros, koji su postali olimpijski šampioni sa vremenom 3:10,781.

Fantastičan rezultat napravile su odbojkašice Srbije. One su napravile istorijski uspeh za srpsku žensku odbojku osvajanjem srebrne medalje, pošto nikada ranije naše odbojkašice nisu osvojile olimpijsku medalju. U finalu suparnice srpskim odbojkašicama bile su Kineskinje, koje su pobedile rezultatom 3:1 (19:25, 25:17, 25:22, 25:23) u setovima.

Veliki uspeh ostvarili su i srpski košarkaši. Oni su došli do finala olimpijskog košarkaškog turnira i u finalu su se sastali sa moćnim timom Sjedinjenih Američkih Država sastavljenim od najboljih američkih košarkaša iz NBA lige. „Drim tim“ je savladao „orlove“ u finalu rezultatom 96:66 (19:15, 33:14, 27:14, 17:23).

Istorijski uspeh ostvarila je Ivana Španović osvajanjem bronzane medalje u skoku u dalj. Ivanina medalja je prva olimpijska medalja za srpsku atletiku od osamostaljenja. Najbolja srpska atletičarka do medalje je došla skokom od 7.08 metara i na ovaj način postavila je nov nacionalni record, koji je prethodno iznosio 7.07 metara.

U meču za treće mesto olimpijskog turnira za košarkašice, reprezentativke Srbije pobedile su Francusku rezultatom 70:63 (18:10, 9:17, 28:15, 15:21) i na ovaj način ženskoj srpskoj košarci doneli prvu olimpijsku medalju.

Bila je ovo mala retrospektiva srpskih medalja sa poslednjih Olimpijskih igara u Riju 2016. godine, a nadamo se da će nas naši sportisti na predstojećim Igrama u Tokiju obradovati novim medaljama.

Milan Grahovac