fbpx
0°C

Osam meseci društveno korisnog rada poljskoj aktivistkinji zbog pomaganja pri abortusu žrtvi nasilja

Poljska

Sud u Varšavi osudio je aktivistkinju za ženska prava Justinu Vidrzinsku na osam meseci društveno korisnog rada, zbog toga što je žrtvi porodičnog nasilja pomogla da dobije tablete za abortus, objavio je Asošijeted pres.

Aktivisti za ljudska prava pomno su pratili taj slučaj i veruju da će to biti presedan u zemlji sa jednim od najrestriktivnijih evropskih zakona o abortusu.

Oni strahuju da će optužbe i osuđujuća presuda stvoriti atmosferu represije, koja bi zastrašila aktivistkinje za prava žena i obeshrabrila ih da pomažu ženama koje traže abortus.

Vodeća organizacija za reproduktivna prava, Međunarodna federacija za planirano roditeljstvo, saopštila je da je “zaprepašćena” presudom, jer će Vidrzinska sada imati krivični dosije zbog pomaganja ženi koja je bila u nasilnoj vezi.

“Veoma smo ožalošćeni presudom i ogorčeni zbog čitavog procesa. Osuditi nekoga zbog empatije i saosećanja sa drugim ljudskim bićem je nezamislivo“, rekla je portparolka Irene Donadio.

S druge strane, “Ordo juris”, ultrakatolički pravni institut koji se pridružio slučaju na strani tužilaštva kao zainteresovana strana, pozdravio je presudu kao “važan korak ka poštovanju prava na život nerođene dece“.

Tužilaštvo je optužilo Vidrzinsku za “pomaganje u abortusu“, što je u Poljskoj krivično delo za koje je predviđena kazna do tri godine zatvora.

Žena, koja je u poljskim medijima identifikovana kao Ana, ima jedno dete, a njen partner je sprečio da otputuje u inostranstvo radi abortusa i prijavio je policiji zbog nabavke tableta.

Poljska je skoro potpuno zabranila abortus, a izuzeci su samo kada je život ili zdravlje žene ugroženo ili ako je trudnoća posledica silovanja ili incesta.

Godinama je abortus bio dozvoljen u slučaju da fetus ima neke urođene mane, ali je Ustavni sud 2020. godine ukinuo i tu mogućnost.

Tagovi:
Pročitajte još: