Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Osim energetske Britance pogodila i kriza sa jajima: Neke prodavnice organičile kupovinu! Cena sa 20 porasla na 68 funti

Jaja

Mnogi Britanci su već zabrinuti zbog ogromnog rasta cena hrane, a sada se Ostrvo suočava sa epidemijom ptičjeg gripa velikih razmera, zbog čega se suočavaju sa sve većom nestašicom kokošijih jaja.

Neke prodavnice ograničavaju broj kutija koje potrošači mogu kupiti.

Prema rečima vlasnika jednog od kafića u centru Londona Gursela Kirika, kutija od 360 jaja je pre tri meseca koštala 20 funti (23 evra), ali je sada cena porasla na 68 funti (78,20 evra).

“Sve cene su porasle – od računa za energiju do robe za svakodnevnu upotrebu. Svake nedelje vidimo nova povećanja, tako da zaista jedva sastavljamo kraj s krajem”, rekao je on, okrivljujući Bregzit.

Zbog nestašice i trgovinski lanci Asda i Lidl počeli su da mere broj kutija jaja koje mogu da kupe.

Lanac pabova JD Vetherspoon, koji kupcima nudi i tradicionalni engleski doručak, počeo je da u obrocima zamenjuje jaja sa prženim krompirićima, što je ove nedelje dospelo na naslovnicu jednog od britanskih tabloida.

Dodatnu složenost situaciji je povećala potražnja za jajima ove godine, nakon što su mnogi prešli na jaja kao mogući izvor proteina za zamenu mesa, čije su cene takođe naglo porasle. Situaciju je tada pogoršala izbijanje ptičjeg gripa.

Zbog ptičijeg gripa, vlasnici moraju da drže živinu i ptice u zatočeništvu u zatvorenom prostoru. Kao rezultat toga, proizvodnja jaja je opala i proizvođači su bili primorani da masovno uništavaju kokoške u područjima sa potvrđenim slučajevima.

Britanski savet za jaja saopštio je da se njegovi članovi trenutno suočavaju, pored vrtoglavih ulaznih troškova, i sa odgovorom trgovaca koji ne pristaju na veće otkupne cene za jaja.

Uvoz jaja iz Italije je udar na domaće proizvođače

Udruženje proizvođača jaja slobodnog uzgoja iznenadilo je informaciju da vodeći lanac supermarketa Sainsburi uvozi jaja iz Italije.

„Upozoravamo mesecima da bi neplaćanje poljoprivrednika moglo da dovede do masovnog smanjenja zaliha ili, još gore, gašenja“, rekao je direktor udruženja Robert Guč. „Trgovci ne mogu očekivati da farmeri rade besplatno“, dodao je on.

Britanska ministarka životne sredine Therese Coffei je, s druge strane, optimističnija u pogledu rješavanja problema. Ona je uverena da se problemi sa nedostatkom jaja mogu rešiti u kratkom roku, jer u zemlji još uvek ima oko 14 miliona koka nosilja.

Tagovi:
Pročitajte još: