Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Osip kod beba

Osip u predelu pelena se javlja skoro kod svake bebe, ali taj problem ne bude previše ozbiljan i opasan. Osip se stvara na predelu koji je pokriven pelenama. Koža je crvena, kada je u pitanju blaži osip. A kod težeg oblika mogu biti i otvorene rane koju znaju biti jako bolne. 

Ovaj osip se javlja isključivo kada je beba dugo u pelenama, tj.dug konktakt urina ili stolice sa kožom, trljanje ili grebanje tog dela kože, gljivična ili bakterijska infekcija, alergija na neki materijal od kojih su pelene napravljene. 

1502953

Kada je koža bebe dugo pod pelenom, koja je vlažna i zatim dođe do nekog trljanja kože kojim kožu dodatno oštećujemo, i zatim se razvijaju uslovi za razvoj osipa.

Pomoć od pedijatra treba potražiti ako se osip ne prolazi ili pogoršava posle 2-3 dana, ako su u tom predelu veći plikovi, kada beba ima povišenu temperaturu, ili je na nekoj antibiotskoj terapiji.

Šta treba uraditi u koliko Vaša beba ima osip?

Tokom presvlačenja pelena, kožu bebe prati mlakom vodom, nežno očistiti površinu bebine kože sa nežnom krpicom ili gazom. Izbegavati sapuno, grube peškire, vlažne maramice. Nakon pranja, obavezno kožu bebe dobro osušiti, nikako trljati. Ako je toplije vreme, možete ostaviti da se ta površina potpuno osuši na vazduhu. Pustite da vaša beba bar jednom dnevno bude bez pelene, bar nekih 15-20 min. Kreme protiv osipa su one koje sadrže cink. Pelene ne zatežite previše, već da budu labavije.

Obavezno Vašim bebama češće menjajte pelene i izbegavajte vlažne maramice koje sadrže alkohol i one koje sadrže previše mirisa.

Tagovi:
Pročitajte još: