Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Oslobodite se neprijatnih mirisa iz sudopere sa ovim genijalnim trikovima

Sudopera

Često se dešava, posebno kada je veoma vruće i u najvlažnijim danima, da vaš sudoper emituje neprijatan miris, ponekad gotovo mučan.
Na tržištu postoji mnogo specifičnih proizvoda kojima se to može rešiti, ali u većini slučajeva to su hemikalije. Svakako je bolje odlučiti se za domaća, ekonomična i pre svega rešenja sa minimalnim uticajem na životnu sredinu.

Često je jak miris koji izlazi iz odvoda rezultat loših navika koje svakodnevno nesvesno sprovodimo u praksu. Ostaci hrane su glavni uzrok problema, pa je važno dobro očistiti sudove i tiganje pre nego što ih potopite u sudoper, a takođe je dobra ideja da koristite filter.

Takođe, stalnom upotrebom sapuna i deterdženata oslobađaju se hemikalije koje se lepe za cevi u vidu masnoće, koje vremenom oslobađaju neprijatan miris.

Rešenje je izabrati kvalitetne ili, još bolje, ekološki održive proizvode, piše Novi list. U nekim delovima cevi voda stagnira, što pogoduje razmnožavanju buđi i bakterija.

Periodično dubinsko čišćenje može zaustaviti problem. Čak i stare cevi su idealno okruženje za razmnožavanje bakterija. Buđ i vlaga vremenom pogoršavaju spojeve cevi. Oštećeni silikon emituje neprijatan miris. Na tržištu postoji mnogo proizvoda koji obećavaju da će rešiti vaš problem.

Međutim, skoro uvek se radi o hemijskim proizvodima koji, s druge strane, imaju posledice po zdravlje i životnu sredinu. Iz tog razloga, nudimo vam alternativna, ekološki prihvatljiva rešenja: Soda bikarbona i krupna so U odvod sipajte šerpu ključale vode u kojoj ste rastvorili 5 kašika krupne soli i isto toliko sode bikarbone.

Nestaju mirisi i bakterije.

Sirće i krupna so

Prokuvajte 2 litra vode, dodajte malo sirćeta i nekoliko kašika krupne soli. Sipajte smešu u odvod malo po malo, dozu po dozu u intervalima od jednog sata.

Eterično ulje lavande

Stavite vatu u otvor lavaboa i navlažite je sa nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, efikasnog prirodnog antibakterijskog sredstva.

Limun

Iscedite dva limuna i sipajte sok u odvod. Ostavite da deluje nekoliko sati, izbegavajući otvaranje slavine. Limun je dobro prirodno dezinfekciono sredstvo.

Soda bikarbona i belo sirće

Prokuvajte pola litra vode i dodajte 1 čašu belog sirćeta. Zatim stavite 100 grama sode bikarbone u otvor lavaboa. Zatim sipajte ključalu tečnost u sudoper. Začepite odvod i ostavite da radi preko noći. Ponovite jednom nedeljno.

Krupna so

Pripremite mešavinu od krupne soli, karanfilića, listova belog sleza i kašičice sode bikarbone. Sipa se u odvod i ostavi da deluje oko 40 minuta, nakon čega se uključuje topla voda. Operacija se mora ponoviti nekoliko puta dok se odvod ne oslobodi.

Tagovi:
Pročitajte još: