Osnaživanje mladih iz opštine Odžaci za aktivno učešće u zajednici

Evropski omladinski centar Vojvodine u saradnji sa Opštinom Odžaci, realizovao je radionice za mlade u Odžacima u okviru projekta “Organizuj se za zajednicu”, koji je deo programa Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019.

Radionicama koje su održane u prostorijama Gimnazije i ekonomske škole “Jovan Jovanović Zmaj”, obuhvaćeno je tridesetak mladih uzrasta od 15 do 19 godina, učenika i učenica škole domaćina i Tehničke škole Odžaci.

Projekat ima za cilj da kroz neformalno obrazovanje i jačanje ličnih kapaciteta animira mlade ljude koji nisu pristalice nijedne političke partije, niti aktivisti organizacija civilnog društva, da postanu aktivni u svojoj zajednici.

Edukativne radionice vode obučeni omladinski radnici, a aktivnosti i teme koje su obuhvaćene imaju za cilj da informišu mlade ljude kako da najuspešnije i najlakše zastupaju svoje interese kroz omladinski aktivizam.

– Cilj je da se mladi kroz radioničarski rad osnaže, kako bi kasnije mogli da kroz međusobno druženje i zalaganje organizuju nešto u svojim opštinama i gradovima kako bi unapredili svoje uslove života. Odžaci su druga opština u kojoj smo bili i prema onom što smo čuli od mladih, oni imaju potrebu da nešto urade u svojoj opštini, ali jednostavno ne znaju kako, nemaju mehanizam da sprovedu te svoje ideje. I upravo kroz ove radionice želimo da mladi nauče na koji način mogu da se organizuju i da ostvare svoje ciljeve – ističe koordinator projekta Milan Babić.

Projekat “Organizuj se za zajednicu” deo je programa i aktivnosti definisanih aplikacijom Grada Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine – OPENS 2019.

Vlada Republike Srbije proglasila je program OPENS 2019 projektom od nacionalnog značaja, a podržali su ga Grad Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Ministarstvo kulture i informisanja i Vlada Republike Srbije.

– Mi iz Evropskog omladinskog centra Vojvodine svesni smo da Vojvodina nije samo Novi Sad, već su to i druge opštine i gradovi u kojima žive naši mladi i koji bi takođe trebali da osete benefite od toga što je Novi Sad proglašen za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine. U skladu sa tim organizujemo projekat “Organizuj se za zajednicu” u svih 45 opština u Vojvodini – kaže Babić.

Projekat “Organizuj se za zajednicu” realizuje se u trogodišnjem periodu tokom koga će se preko 1350 mladih iz svih vojvođanskih opština kroz interaktivne radionice osnažiti da postanu aktivni u svojoj lokalnoj zajednici, učestvuju u donošenju odluka koje su od značaja za njihovu budućnost i na taj način da doprinesu poboljšanju njihovog položaja u društvu.

Izvor: Radio Odžaci