Otkrivamo: Ova TRI PITANJA kod DECE razvijaju vokabular i pomažu im da izraze emocije

Postoje stvari koje su mnogo važnije za razvoj i rast, ali i miran san dece, a to su pitanja koja im možete postaviti. Zdrava komunikacija ključ je dobrog zdravlja i omogućuje roditeljima da uspostave bolji i kvalitetniji odnos sa svojom decom. Zato vam savetujemo da svake večeri pre spavanja postavite deci sledeća pitanja:

  • Šta je bio razlog tvog osmijeha danas?
  • Šta te rasplakalo?
  • Šta si naučio/la danas?

Pomoću ova tri pitanja, vaša deca će se otvoriti i početi razgovarati o važnim stvarima. Zajedno ćete se smejati, plakati i prisećati trenutaka koji su obeležili dan. Deca će biti ponosna na sve što su naučila u toku dana, a vi zadovoljni što ste uključeni u njihov razvoj i rast.

Ovako deca uče da pravilno komuniciraju!

Uprkos tome što se čini kao jednostavno, ovo je veoma kompleksno i otvara dosta novih tema koje možete iskoristiti za razgovor sa decom.

Roditelji, deca

Roditelji/Foto: Profimedia/ilustracija

Zajedno sa decom učite kako pravilno da komunicirate. Deca će aktivno učestvovati, osećati se dobro i sigurno, ali i pozvano da govore o svojim problemima. To će direktno uticati i na njihovo opuštanje, kasnije u životu, o težim temama. Podsticaće njihovu kreativnost i naučiti ih važnu životnu lekciju koja glasi: – Niko nije savršen i greške su sastavni deo života.

Nakon što razgovaraju sa vama, deca će se osećati oslobođena pritiska i emocija, bilo da se radi o pozitivnim ili negativnim, a to veoma pozitivno utiče na njih.

Pitanja im omogućavaju da vežbaju izražaj, verbalizuju emocije i aktivno učestvuju u razgovoru!

Osim toga, ova igra ne mora biti jednosmerna već nakon njihovih odgovora i vi možete reći šta je to vas danas nasmejalo, rasplakalo i šta ste naučili. To može biti vaša porodična igra koju igrate svake večeri, a koja dugotrajno deluje na vaš razvoj odnosa unutar porodice.

Jednostavno je, zar ne? Samo tri pitanja. Šta vas je činilo srećnima, tužnima ili ljutima danas? A šta ste naučili? Verujemo da će odgovori biti kreativni i zabavni. Svaki od njih na svoj način.

Preuzeto: srbijadanas.com