Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Otvaranje izložbe slika Danijele Tasić Cvetković

Pozivamo Vas na otvaranje izložbe slika prošlogodišnje pobednice “Somborskog Salona”, Danijele Tasić Cvetković.

Izložba pod nazivom “Očna tačka – vidljivo, nevidljivo”, biće otvorena u utorak, 31. jula, u Galeriji Kulturnog Centra “Laza Kostić” Sombor, u 19 časova.

Biografija autorke:

Danijela Tasić Cvetković rođena je 1974. godine u Odžacima. Završila je Gimnaziju “Veljko Petrović” u Somboru. Nakon završetka VŠLIPU u Beogradu, upisuje FLU- odsek slikarstvo. Diplomirala je 2003., a magistrirala 2007. godine na istom fakultetu u klasi profesora Jovana Sivačkog.

Član je ULUSa od 2003. godine. Dobitnica je nekoliko nagrada za slikarstvo među kojima se nalazi i nagrada “Somborskog Likovnog Salona” iz 2017. godine. Mnogo puta je učestvovala na grupnim izložbama, a izlaže i samostalno.

Sa porodicom živi u Somboru, radi u Apatinu.

Reč autorke o izložbi:

“Radovi nastali u predhodnih godinu dana produžetak su teme „Očna tačka“ iz 2016.-2017. godine. Nastavak promišljanja i delanja na istu temu dovelo je do jasnog učvršćivanja samog značenja naziva – „Očna tačka (tačka posmatranja) je mesto sa koga se posmatraju oblici i prostor dok nastaje crtež“.

Mesta su bila više polazišta odakle sam posmatrala unutrašnja dešavanja uzrokovana sveobuhvatnim tokom sopstvenog postojanja. Polazište je sada postalo jedno mesto u prostoru, mesto koje se nalazi na određenoj adresi i zauzima određenu geografsku širinu i dužinu. Konkretno mesto u prostoru. Iako materijalno čvrsto i naizgled nepromenljivo, podložno je promenama koje konstantno utiču na građu slike. Svetlost kao osnova promene izgleda prostora, boje i teksture predmeta koji se povremeno ističu, raspored oblika, figure u različitim momentima…i sam vazduh koji obavija sve to, ostavljaju trag u radovima. Takvo beleženje okruženja je nesvesna radnja. Poput jedne od tehnika automatizma,kojima su se bavili pripadnici umetničkih pravaca Nadrealizam i Dada,puštam da se izgled prostorasažme u samu kompoziciju slikei dopusti naslućenom nevidljivom da ostavi otisak.

…’Vremenske daljine,lične i univerzalne…’ ,su i dalje osnovni pokretač i izvor mnogobrojnih motiva koji me privlače. Pored sećanja, nadanja, motrenja…sam trenutak postaje jedan od ravnopravnih činilaca kompozicije. Jer, upravo kroz taj trenutak, koji jeste deo beskrajnog vremenskog toka, ja prihvatam mesto, puštam da deluje i učvrsti očnu tačku – tačku posmatranja.

‘… Tako prvobitna informacija realnosti nestaje i postaje, može se reći, nesavršena imaginacija. Zato što se u tim slojevima i velovima tek naznačenih površina nazire oblik ili predeo, možda, tako poznat…’ (Istoričar umetnosti, Radmila Savčić).

Putem trenutka i vidljivog prostora uranjam u nevidljivo.”

Izvor: Kulturni centar Laza Kostić

Tagovi:
Pročitajte još: