Otvoren SPOMEN-PARK posvećen čuvenim srpskim piscima: Dva Stevana najzad među svojima

Cilj je bio da se građanima ponudi uređena površina pogodna za održavanje književnih večeri i ostalih kulturnih dešavanja u Senti

Cilj je bio da se građanima ponudi uređena površina pogodna za održavanje književnih večeri i ostalih kulturnih dešavanja u Senti, a uz ukazivanje poštovanja prema dvojici velikana srpske književnosti, u čiju su čast podignuti spomenici koji krase ovaj park.

Idejni tvorac je Tatjana Balo, predsednica SO, a imajući u vidu važnost projekta sa kulturološkog aspekta, u samu realizaciju, pored lokalne samouprave, uključeno je više lokalnih aktera – ističe koordinator projekta Igor Stojkov, sekretar SO Senta. – Projekat je finansiran iz više izvora. Ministarstvo kulture i informisanja obezbedilo je milion dinara, koliko i Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, iz donacije privrednog društva “Sat-Trakt” iz Bačke Topole obezbeđen je celokupan mobilijar u iznosu od 284.000 dinara, dok je donacijom “Javornika” iz Subotice obezbeđen travnjak.

Na Tiskom keju još ranije su postavljene biste Stevana Sremca i Stevana Raičkovića, ali je prostor bio neuređen. Neophodno je bilo uraditi zemljane radove, betonirati deo površine, kao i uraditi deo bravarskih i električarskih radova, postaviti urbani mobilijar i ozeleniti površinu.

– Ideja spomen-parka je da se tu tokom leta organizuju književne večeri, možda manji pozorišnih nastupi, ili neki drugi programi koje će pripremiti Srpski kulturni centar “Stevan Sremac”. Istovremeno, bio je to i način da se ukaže poštovanje dvojici velikana srpske književnosti, u čiju čast su podignuti spomenici – dodaje Stojkov.

Foto: Profimedia

Preuzeto:SrbijaDanas