Ove nedelje pripremamo: Krem supa od povrća

Potrebni sastojci:

  • 2 šargarepe

  • 1 šolja graška

  • 1 šolja kukuruza šećerca

  • 1 koren paštrnaka

  • 2 šake pirinča

  • 1 kašika suvog začina

  • 1/2 kašičice soli

  • 1 kašika brašna

  • 100 ml neutralne pavlake

  • 200 ml mleka

  • 1 kašika sušenog peršunovog lista

Priprema:

U šerpu staviti grašak i kukuruz da se kuvaju. Njima je potrebno više vremena nego šargarepi da se skuvaju. Posle 20 minuta dodati šargarepu i paštrnak iseckane na sitne kockice. Kada ste sjedinili povrće trebalo bi da ima litra i po vode u šerpi ili loncu, pa dodati suvi začin, pirinač i mleko. Ostaviti da se kuva dok sve ne omekani. Umutiti kašiku brašna sa malo hladne vode, skloniti sa vatre šerpu i usuti smešu sve vreme mešajući. Vratiti na vatru, dodati so i peršunov list i ostaviti da vri još 5 minuta. Na kraju dodati neutralnu pavlaku i onda vidite da li vam odgovara gustina pa dodate malo vode ili ne.

Poslužite toplo.

 

Slatki kupus sa dimljenim šaranom

 

Potrebni sastojci:

  • 500 g dimljenog šarana

  • 100 g celera sečenog na kockice

  • 150 g šargarepe sečene na listiće

  • 1 veća glavica crnog luka sečena na rebarca

  • 2 čena sitno seckanog belog luka

  • 1 kg svežeg kupusa sečenog na krupnije kriške

  • So, biber, tucana ljuta paprika

  • 2 dl paradajz soka

  • 7 dl vode (i više po potrebi)

  • 2 lista lovora

 

Priprema:

Ribi uklonite veće koske i deo gde su peraja. Isecite je na veće komade. U lonac  na dno stavite malo kupusa, preko kupusa polovinu luka, isečene šargarepe, belog luka i celera, pa preko povrća polovinu dimljenog šarana i 1 lovorov list. Začinite, pa dodajte jos jedan red kupusa i ponovite postupak sa preostalim namirnicama. Poslednji sloj treba da vam bude kupus. Nalijte sa vodom i paradajz sokom, poklopite i ostavite da se kuva oko sat vremena.

 

Dobro je znati!

Šta to kupus sadrži što ga čini tako moćnim?

Kupus je povrće visoke biološke i niske kalorijske vrednosti (24 kcal/100 g), a prosečno sadrži: 92,52% vode; 1,21% belančevina; 0,18% masti i 2,3% dijetetskih vlakana. Najviše su zastupljeni: vitamin C (42 mg/100 g) i beta-karoten (provitamin vitamina A), a zatim slede minerali: kalijum, gvožđe, magnezijum, sumpor i bakar. Male količine natrijuma i povoljan odnos kalcijuma i fosfora osiguravaju maksimalno iskorištavanje kalcijuma u organizmu. Dragocena je namirnica i zbog sadržaja tartronske kiseline koja usporava pretvaranje šećera i ostalih ugljenohidrata u mast, što ga čini najpoželjnom namirnicom za smanjenje telesne težine.

 

Perece

Potrebni sastojci:

  • 600 g brašna

  • 1 jaje

  • 200 g masti

  • 200 ml mleka

  • 1/2 kocke svežeg kvasca

  • 1 kašičica šećera

  • 1 kašičica soli

  • 1 žumance

  • po želji susam

  • po želji kim

 

Priprema:

Kvasac ostaviti da nadođe u mlakom mleku, uz dodatak kašičice šećera i kašičice brašna. Brašno prosejati, pa mu dodati jaje, mast, nadošli kvasac, so i umesiti glatko testo. Ostaviti ga da naraste oko pola sata. Naraslo testo razvući u koru debljine oko pola centimetra. Modlom vaditi perece. Postupak ponavljati dok ima testa. Perece ređati u pleh obložen pek papirom. Premazati ih umućenim žumancetom i posuti susamom i kimom. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 20 minuta.

 

Kesten pire

Potrebni sastojci:

  • 500 g kestenja

  • 2 kesice vanilin šećera

  • 2-3 kašike šećera

  • 1 dl slatke pavlake

Priprema:

Kestenje operite, zasecite po sredini, stavite u šerpu, prelijte vodom da ogrezne i kuvajte 20-30 minuta od momenta kada provri. Prohladite ga i oljuštite. Skinite i tanku opnu koja se nalazi ispod ljuske. Oljušteno kestenje izgnječite gnječilicom za krompir ili u blenderu. Dodajte šećer i postepeno sipajte pavlaku dok ne dobijete željenu gustinu. Uzmite u obzir da će kesten pire biti čvršći kada odstoji jer kestenje sadrži dosta skroba. Prilikom služenja, ovu poslasticu možete „obogatiti“ šlagom. Ukoliko volite komadiće, kestenje delimično ispasirajte.

Dobro je znati!

Zašto bi trebalo uvrstiti kestenje u svakodnevnu ishranu:

  • Bogatstvo vitaminom C karakteristika je koja ga izdvaja od sličnih namirnica, kao i mali nivo masti. Kesten sadrži manje od 70 kalorija na 30 grama, što ga čini idealnim za mršavljenje.

  • Kestenje obiluje folnom kiselinom, tačnije vitaminom B9 koji nije karakterističan za jezgraste plodove, a zaslužan je i za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK.

  • Ova jesenja namirnica pomaže u smanjivanju nivoa holesterola, a da biste zadovoljili dnevne potrebe za vitaminima i mineralima, preporučuje se unos 85 grama. Jedući kestenje, u organizam unosite magnezijum i fosfor, koji su važni za metabolizam kostiju, kao i kalijim koji uravnotežava krvni pritisak.

  • Po svom sastavu, kestenje ima najveći postotak skroba, a ne sadrži gluten, što ga čini sve popularnijom namirnicom. Takođe, brašno kestena pokazalo se idealnim u pravljenju kolača, sladoleda, supa i soseva.