fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Ove nedelje pripremamo posni nedeljni ručak

Recept

Čorba od praziluka 

Potrebni sastojci:

  • 2 praziluka
  • 1 glavica crnog luka
  • 300-400 g krompira
  • so, biber, lovorov list
  • sok od pola limuna
  • kašika brašna

 

Priprema:

 

Zagrejati malo vode, dodati sitno iseckani praziluk, crni luk i kuvati dok luk ne omekša. Dodati krompir iseckan na kocke, so, biber, lovorov list, sve preliti sa 1l vode, kuvati 45-50 minuta poklopljeno na umerenoj vatri. Skinuti sa vatre, dodati kašiku brašna i prokuvati još pet minuta. Na kraju sve začiniti limunovim sokom.

 

Posna proja

 

Potrebni sastojci:

 

  • 3 čaše od jogurta projinog brašna
  • 50 ml ulja
  • 10 g kvasca
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • kisela voda
  • so
  • 4 kisela krastavca
  • nekoliko kašika ajvara 
  • susam po želji

 

Priprema:

U činiju staviti brašno, dodati so, ulje, prašak za pecivo, rastopljen kvasac i zamesiti sa kiselom vodom. Okruglu tepsiju obložiti pek papirom. Na dno staviti trećinu smese, pa rasporediti naseckane kisele krastavce, zatim opet smesu od brašna, pa nekoliko kašika ajvara i na kraju završiti smesom od brašna. Odozgo možete staviti i malo susama. Peći na 200 stepeni C 40-45 minuta, ako je proja deblja. Ako je pleh veći, proja će se brže ispeći i biće tanja.

 

Skuša iz rerne

 

Potrebni sastojci:

 

  • 4 skuše, svaka oko 250 gr
  • 1 kašika soli
  • biber i beli luk u granulama
  • kukuruzna palenta
  • maslinovo ulje

Priprema:

Ribu dobro usolite sa obe strane, kao kada solite šnicle. Uključite rernu na 200 stepeni. U pekač stavite papir za pečenje, pa ga premažite četkicom sa malo ulja. Pospite po ribi malo bibera i belog luka u granulama i svako parče uvaljajte u kukuruznu palentu. Poslažite u pleh i stavite da se peče. Posle 40 minuta okrenite, polako i pažljivo, najbolje nekom dugom hvataljkom. Nemojte ribu uzimati po sredini kako ne bi pukla, već podvucite hvataljku ispod dela do glave, pa do sredine skuše i onda okrenite. Možete da dodate odgore kada okrenete još malo palente.

Pecite još 20 – 30 minuta zavisno koliko pečeno volite.

Pre serviranja možete da napravite preliv od dva čena belog luka, peršunovog lista, malo maslinovog ulja i isto toliko vode. 

 

Posni kuglof sa kakaom

 

Potrebni sastojci:

 

  • 280 g brašna
  • pola praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 220 g šećera
  • 150 ml ulja
  • 250 ml vode
  • 2 kašike kakao praha
  • malo šećera u prahu

Priprema:

U činiju sipati 200 ml vode i 150 ml ulja. Dodati 220 g šećera i vanilin šećer. Izmešati da se šećer istopi. Kada se šećer istopio, uz lagano mešanje dodavati brašno i prašak za pecivo. Smesu dobro umutiti, pa podeliti na dva dela. U jedan deo dodati kakao prah i dobro umešati. Kalup za kuglof podmazati uljem. Naizmenično sipati smese u kalup. Staviti u zagrejanu rernu na 180 stepeni da se peče od 20 do 25 minuta.Nakon što je kuglof ispečen, izvaditi ga na veći tanjir i posuti šećerom u prahu po želji.

 

Tagovi:
Pročitajte još: