OVIH 10 ORGANA POGAĐA KORONA! Testisi, jetra, a kad stigne do… SLEDE TRAJNA OŠTEĆENJA!

Koronavirus hara celim svetom već mesecima. Uprkos tome što je u pitanju novi virus o kome se jako malo zna, naučnici svakog dana otkrivaju sve više

Evo na koje organe sve utiče ova pošast zvana korona.


* MOZAK
Virus kod teške kliničke slike može napasti i mozak i trajno ga oštetiti. Može da izazove epi-napade, encefalitis, gubljenje svesti.

* UHO
Virus može da prodre do samog unutrašnjeg uha, odnosno Kortijevog organa. U težim oblicima može dovesti do trajnog oštećenja.

* NOS I GRLO
Tokom bolesti pacijent gubi čulo ukusa i mirisa. A u nekim slučajevima to može biti i prvi pokazatelj zaraze. Na sreću, ova oštećenja su prolaznog karaktera.

* PLUĆA
Smanjuje njihov rad, dovodi do prestanka disanja, gubljenje vazduha… Može dovesti i do stvaranja tromba na plućima, a u najtežim slučajevima može ih i potpuno uništi.

* SRCE
Oštećuje srce i srčani mišić, srčanu arteriju. Dovodi do slabog pumpanja krvi u srce, smanjuje krvni pritisak, smanjuje puls. Glavni uzrok infarkta i šloga.

* ŽELUDAC
Ponekad zaraženi ljudi imaju dijareju i povraćaju, što ukazuje i na oštećenje različitih delova gastrointestinalnog trakta.

* BUBREZI
Izaziva pojavu krvi i proteina u urinu pacijenata, što ukazuje na oštećenje bubrega. Kod mnogih obolelih bubrezi su bili potpuno nefunkcionalni.

* JETRA, ŽUČNA KESA
Izaziva velika oštećenja jetre i žučne kese i slabljenje njihove funkcije, što ima negativan uticaj na funkcionisanje celog organizma.

* TESTISI
Virus napada testise i kroz određeni period, ukoliko je virus bio mnogo jak, može uticati na impotenciju ili čak sterilnost.

* KOŽA
Ispoljava se i na koži. Mogu se javiti promene poput osipa nalik varičeli, morbilama, promrzlinama i slično, negde i na trajnim ožiljcima.

Preuzeto: informer.rs