Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ovu divnu biljku bi svaka žena trebalo da ima u kući, a evo i zašto

Cveće

Postoji verovanje da biljka po imenu spatifilum donosi sreću ženi koja je drži u svom domu, pa je stoga neki nazivaju i „ženskom srećom“, ali i „biljkom mirotvorkom“ (peace Lily).

Nekad se verovalo da će devojka brže pronaći muža ako joj se pokloni ovaj cvet. Ukoliko ste ga darovali udatoj ženi, prizvali ste skoro povećanje porodice novorođenčetom.
Biljka ima još nekoliko značenja. Najčešće je znak mira, nevinosti, čistoće, isceljenja, nade i blagostanja. Često se uzgaja ili daruje kao znak simpatije, dugovječnosti, lepote, ponovnog rođenja, čednosti ili dobrih vrlina.

Na spatifilum mnogi gledaju kao na znak mira i spokoja jer njegov beli cvet podseća na belu zastavu koja se u celom svetu prepoznaje kao znak primirja.
Dakle, ako želite da prekinete staru svađu, slanje ove biljke osobi s kojom ste u svađi je odlična ideja.

Takođe, kako je cvet bele boje, ova biljka se od davnina povezivala sa čistoćom i čednošću. Prema feng šuiju, Spatifilum se može povezati sa čistoćom nečije duše i okoline.

Veruje se da držanje ove biljke u kući pomaže da se eliminiše sve vrste negativne energije i unesu pozitivne vibracije u dom. Osim toga, naučno je dokazano da pomaže pročistiti toksine iz vazduha.

Donosi psihičku ravnotežu

Još jedno popularno značenje spatifilum odnosi se na lečenje i stvaranje psihičke ravnoteže, što je važno za mirniji i skladniji život. Zbog toga je ova biljka idealan poklon i za nekoga ko se oporavlja od bolesti.

Pokazalo se da mnoge sobne biljke imaju pozitivan učinak na stopu oporavka pacijenata u bolnici, kao i na smanjenje fizičkih i psihičkih simptoma bolesti, prenosi smartgardenguide.com.

Ukoliko nekome želite srećan i uspešan život, tad je spatifilum opet odličan izbor, jer simboliše i blagostanje s obzirom na to da u pravim uslovima može cvetati tokom cele godine.

Nećete pogrešiti ni ako ga poklonite osobi koja vam se sviđa i ko vam je poseban. Naime, ovu egzotičnu tropsku biljku pesnici su znali često da spominju u svojim delima kako bi opisali privlačnost nekoga prema kome gaje posebna osećanja.

U Evropu stigao 1870. godine

Spatifilum je poreklom iz tropskih područja Amerike, posebno Kolumbije i Venecuele, kao i jugoistočne Azije. U Evropu je stigao 1870. godine i odmah postao omiljena biljka mnogih. Prilično je lako brinuti o njoj. Voli da stoji na senovitom mestu i redovito zalivanje.

Upozorenje: ova biljka može biti otrovna za mačke ili pse ako je progutaju, pa je preporuka držati je podalje od kućnih ljubimaca.

Tagovi:
Pročitajte još: