fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Pametnim uređajima do pametnih kuća

Smarthome

SmartLife je posetio Zagreb, gde je kompanija Xiaomi predstavila svoj obiman portfolio Smart Home i IoT uređaja, kao i “Smart Living” koncept koji u fokus stavlja povezivanje uređaja čiji je cilj da korisnicima osiguraju pametan način života u moderno, užurbanoj svakodnevici.

U Smart Home segmentu smo imali priliku da iz prve ruke vidimo i isprobamo uređaje iz ukupno šest kategorija:

Televizija i mediji: Projektori i televizori
Usisivači: Štapni i robotski usisivači, kao i mini usisivač
Ambijentalni uređaji: Prečišćivači vazduha, ovlaživači, ventilatori i grejalice
Kuhinjski uređaji: Pekači, blenderi, kuvalo za vodu i kuhinjski roboti
Uređaji za osvetljavanje: Stone lampe, osvetljenje za monitor, noćne sobne lampe, noćno svetlo koje se aktivira pokretom
Pametni uređaji: Kamere, pametne utičnice, senzori za otvaranje vrata i prozora i senzor detekcije svetla

Kada je lifestyle segment u pitanju, uređaji koje smo imali priliku da vidimo i isprobamo su takođe bili podeljeni u šest kategorija:

Satovi
Električni skuteri
Kancelarijski uređaji: Xiaomi Pad 6, monitori, Wi-Fi pojačivač, bežična tastatura i miš, bežični punjač i sat sa meračem temperature i vlažnosti
Uređaji za ličnu higijenu: Fen za kosu, hranilica za životinje, fontana za životinje, brijač, trimer, četkica za zube, mašinica za šišanje i pribor za negu brade
Sportski uređaji: Masažni pištolj i pametna vaga
Dodaci: Bežični zvučnik, mrežni sistem i pametni hub

“Ovo je prvo predstavljanje Xiaomi-jevog Smart Living koncepta kojim želimo da pokažemo širok portfolio Xiaomi IoT proizvoda i omogućimo prisutnima da iz prve ruke iskuse pametan način života koji Xiaomi postiže zahvaljujući svojoj ‘Smartphone x AIoT’ strategiji i ‘Inovacija za sve’ poslovnoj filozofiji. U tom okviru, i uz inovativne tehnologije, želimo da pružimo praktičniji, učinkovitiji i zdraviji način života svakom pojedinu, kao i da omogućimo pametan život za sve”, rekao je Goran Mudrovčić, direktor Xiaomi-ja za Hrvatsku i Sloveniju.

Da su IoT proizvodi izuzetno popularni među korisnicima širom planete pokazuju i poslovni podaci iz drugog kvartala 2023. godine. Naime, broj povezanih IoT uređaja na Xiaomi AIoT platformu porastao je u 2023. na 654,5 miliona, odnosna za 24,2% u odnosu na 2022. Dodatno, broj korisnika koji imaju pet i više povezanih uređaja na AIoT platformu iznosi 13 miliona, odnosno 27,8% više u odnosu na prošlu godinu.

Očigledno je da Xiaomi nešto radi dobro, pa ne čudi da je Mi Home App dostigla 82,9 miliona korisnika, odnosno ostvarila rast za 17,1%. Boston Consulting Group, globalna konsultantska kompanija, stavila je Xiaomi na 29. mesto na listi “50 najinovativnijih kompanija 2023”, što je pomak za dva mesta na više u odnosu na prošlu godinu.

Tagovi:
Pročitajte još: