Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Papa osudio “radikalni individualizam” pred kanonizaciju argentinske svetice

Papa

Papa Franja je osudio “radikalni individualizam” za koji je rekao da je bolest društva, dok je pozdravljao argentinske hodočasnike koji su ovog vikenda u Rimu zbog kanonizacije prve svetice iz Argentine, odakle potiče i papa.

Franja je kao primer dao argentinsku ženu iz 18. veka, poznatu kao Mama Antula, koja je služila siromašnima i pomogla da se jezuitska duhovnost održi u Argentini nakon što je verski red, kome pripada papa, potisnut.

Obraćajući se hodočasnicima koji su doputovali u Rim na ceremoniju, Franja je pohvalio Mamu Antulu kao primer nekoga ko je bio spreman da rizikuje sve zarad širenja vere, posebno među najsiromašnijima.

“Dobra dela Mame Antule, pre svega u službi onima kojima je pomoć bila najpotrebnija, danas je u velikoj meri vidljiva usred društva koje rizikuje da zaboravi da je radikalni individualizam najteži virus koji treba prevazići. Virus koji vara i tera nas da verujemo da treba da damo slobodu našim ambicijama”, poručio je papa.

Poglavar rimokatoličke crkve će u nedelju kanonizovati Mamu Antulu, čije je pravo ime bilo Marija Antonija di San Đuzepe de Paz i Figeroa, na ceremoniji koja će takođe obeležiti njegov prvi susret sa novim libertarijanskim predsednikom Argentine, Havijerom Milejem.

Milej, koji se zalaže za reforme zakona o radu i prethodno je sugerisao da bi ljudima trebalo dozvoliti da prodaju svoje vitalne organe, trebalo je danas da stigne u Rim iz Izraela.

Nakon mise za kanonizaciju u nedelju, on će se u ponedeljak zvanično sastati sa Franjom, a kasnije i liderom desnice Italije, premijerkom Đorđom Meloni, prenosi AP.

Mama Antula je rođena 1730. godine u bogatoj porodici u Tukumanu, u Argentini, ali je napustila svoj privilegovani život sa 15 godina da se pridruži grupi žena inspirisanih jezuitima.

Nakon što je su grupe jezuita ugušene 1767, a njihovi sveštenici proterani iz španskih kolonija, Mama Antula je održavala u životu ignjatijevske duhovne vežbe podučavajući ih širom Argentine, čak i pod pretnjom zatvora.

Tagovi:
Pročitajte još: