fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Pariz se “davi” u 10.000 tona smeća: Posledice štrajkova u Francuskoj jasno vidljive na ulicama prestonice

Smeće

Procenjuje se da se na ulicama francuske prestonice gomila oko 10.000 tona neprikupljenog smeća, dok sindikati pozivaju na više protesta tokom vikenda i štrajkove zbog kontroverznih penzionih reformi.

Stotine ljudi uhapšeno je u Parizu posle dvodnevnih protesta, kaže ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin.

Demonstracije su se proširile na Ren, Nant, Lion i Marsej nakon što je predsednik Emanuel Makron iskoristio “rupu u zakonu” da provuče reforme Zakona o penzijama u Francuskoj gde bi se starosna granica za odlazak u penziju podigla na 64 godine.

Francuske opozicione stranke su sada rade na tome da sruše Makronovu vladu zbog njegove penzione reforme. Sindikati su pozvali na više lokalnih protesta tokom vikenda, a štrajkovi su već planirani za sledeću nedelju. Očekuju se da se štajku priključe kontrolori letenja što bi dovelo do otkazivanja do 30 odsto letova na aerodromu Pariz-Orli odnosno 20% letova na aerodromu Marsej-Provans, prenosi Euronews.

Železnički sindikati SNCF-a pozvali su na nastavak štajkova u industrijskim pogonima, dok će se već u četvrtak posledice štajka osetiti u železničkom saobraćaju, pariskom metrou kao i na prigradskim linijama.

Rafinerije nafte počele su da se zatvaraju od subote, pošto zaposleni u TotalEnergies-u stupaju u štrajk koji bi na kraju mogao pogoditi benzinske pumpe širom zemlje.

Sindikati koji predstavljaju radnike u delatnostima vezanim za gas i struju odlučili su da štrajkuju i sledeće nedelje, pozivajući na „maksimalnu opstrukciju rada.”

U luci Avr, oficiri i mornari koji upravljaju tegljačima ostali su u petak na obali, što je značajno poremetilo sve aktivnosti u luci. U Kaleu je u petak ujutro potpuno obustavljen trajektni saobraćaj za Veliku Britaniju.
U međuvremenu, štrajk radnika čistoće koji je u toku u Parizu doveo je do toga da se oko 10.000 tona smeća gomila na trotoarima i da već stiže do Gradske skupštine.

Tagovi:
Pročitajte još: