fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Pet prirodnih trikova: Kako ubrzati oporavak od upale bešike?

Besika

Upala bešike predstavlja zapaljenje obično izazvano bakterijskom infekcijom i najčešće se javlja tokom hladnog perioda godine.

U najvećem broju slučajeva do upale bešike dolazi usled infekcije urinarnog trakta, kada bakterija dospe do bešike i počne da se razmnožava. To može da se dogodi i kada se promeni nivo bakterije koja inače normalno živi u ljudskom telu, kao i nakon upotrebe određenih lekova ili proizvoda za negu tela.

Usled upale bešike, javljaju se simptomi kao što su česta potreba za mokrenjem,pa i nakon pražnjenja bešike, zatim pojava zamućenog urina ili njegov pojačan miris, bol prilikom odnosa, osećaj pritiska ili punoće bešike, grčevi u stomaku i leđima…

Ublažavaju bol, svrab i peckanje: 5 najmoćnijih čajeva koji pomažu kod urinarne infekcije

Nelečena upala bešike može izazvati širenje infekcije na gornje delove urinarnog trakta, pri čemu može izazvati i upalu bubrega.

Kao i sve bakterijske infekcije, ovo stanje uglavnom se tretira antibioticima koje propisuje lekar, pa ga nikako ne treba lečiti na svoju ruku, a medicinska platforma Healthline izdvojila je nekoliko prirodnih metoda koje mogu biti dodatna pomoć (ne zamena za terapiju koju daje lekar!) da biste ubrzali oporavak prilikom infekcija urinarnog trakta.

Pijte više tečnosti

Redovno mokrenje može pomoći u izbacivanju bakterija iz urinarnog trakta kako bi se sprečila infekcija. Kada ste dehidrirani, ne mokrite tako često, što može stvoriti pogodno tlo za razmnožavanje bakterija.

Povećajte unos vitamina C

Kako piše Healthline, veruje se da vitamin C deluje tako što povećava kiselost urina, ubijajući bakterije koje izazivaju inekciju. Studija objavljena 2016. u naučnom listu European Urology pokazala je da kombinovanje vitamina C brusnicom i probiotikom Lactobacillus rhamnosus može biti efikasno kod upornih urinarnih infekcija, ali je potrebno još istraživanja.

Pijte sok od brusnice

Neslađeni sok od brusnice spada u najpoznatije “narodne lekove” za infekcije urinarnog trakta,a istraživanja su pokazala da brusnica ima svojstva koja mogu da spreče da se bakterije zalepe za urinarni trakt.

Koristite probiotike

Probiotici su korisni mikroorganizmi koji se unose hranom ili suplementima i mogu pomoći u uspostavljanju zdrave ravnoteže bakterija u crevima. Neke studije, uključujući onu objavljenu 2014. u magazinu World Journal of Gastroenterology, pokazuju da određeni probiotici mogu smanjiti rizik od nastanka urinarnih infekcija, ali obavezno o tome porazgovarajte sa svojim izabranim lekarom kako biste znali koji je probiotik idealan za vas.

Pazite na higijenu

Prevencija infekcija urinarnog trakta počinje zdravim navikama u održavanju lične higijene, pa je veoma važno da ne zadržavate urin predugo jer to dovodi do nakupljanja bakterija, da mokrite posle intimnih odnosa, da se žene brišu ka pozadi…

Tagovi:
Pročitajte još: