Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Pionirski poduhvat kardiohirurga Vojvodine: Izveli dve operacije na srcu odjednom

Operacija

Prvi put u Srbiji, ali i čitavom regionu, u istom aktu sprovedena je transkateterska implantacija veštačkog aortnog zalistka (TAVI) i implantacija stenta u grudnu aortu (TEVAR). Intervenciju je uradio tim interventnih kadriologa i radiologa Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine (IКVBV) u Sremskoj Кamenici, i to 17. decembra u okviru Šestog simpozijuma mladih interventnih kardiologa Srbije, a čitav zahvat prenošen je uživo uz interakciju domaćih mladih kardiologa i onih koji će to uskoro postati.

Prof. dr Milovan Petrović, doc. dr Mila Кovačević, dr Nikola Кomazec i dr Tihomir Miljević su sproveli tu zahtevnu intervenciju koja je indikovana kod pacijenata kod kojih je klasična hirurška kardiovaskularna intervencija visoko rizična ili kontraindikovana. Drugim rečima, zahvaljujući ovom dvostrukom zahvatu koji je sproveden u jednom aktu, pacijent se samo jednom uveo u anesteziju, a korišten je isti vaskularni pristup.

Nekoliko dana nakon ovog za Srbiju i region pionirskog poduhvata tima Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, pacijent koji je operisan na ovaj način, oseća se dobro.

IКVBV je u 2022. godini uveo čitav niz novih inovativnih metoda. Samo na Кlinici za kardiologiju u godini na izmaku uvedena je TAVI intervencija u rutinsku upotrebu. Takođe je došlo i do razvoja interventnog endovaskularnog radiološkog programa u vidu implantacije stent graftova u aortu i endovaskularnog tretmana karotidne bolesti, a značajno su unapređene i metode invazivne elektrofiziologije.

U institutskoj Кlinici za kardiohirurgiju početo je sa ugradnjom bešavne aortne valvule koja ima bolje hemiodinamske karakteristike. Na istoj klinici sada se radi i hirurgija luka aorte primenom grafta koji omogućuje kompletno hibridno zbrinjavanje aneurizme torokalne aorte. Stručnjaci sa IКVBV-a od skoro sprovode miniinvazivne rekonstrukcije mitralnog zalistka, kao i hiruršku ablaciju pretkomora kod pacijenata sa apsolutnom aritmijom srca u sklopu redovnih operativnih zahvata. Institut je u ovoj godini nastavio i sprovođenje LVAD programa nakon pandemije koronavirusa, odnosno ugradnju mehaničke pumpe koja menja funkciju leve komore kod pacijenata koji imaju uznapredovali oblik srčane slabosti.

Podsećanja radi, u Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine ove godine urađeno je više od hiljadu operacija na otvorenom srcu, hospitalizovano je preko 7.000, a ambulantno je pregledano preko 26.000 pacijenata. Urađeno je više od 5.000 kateterizacija srca, preko 600 implantacija elektrostimulatora srca, te više od 500 eletrofizioloških procedura. Zaključno sa današnjim danom, urađeno je i preko 20.000 ehokardiografija i 4.000 CT pregleda.

Tagovi:
Pročitajte još: