Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Plač, uznemirenost i loše spavanje: Pomozite detetu da se lakše prilagodi na odvanje od vas, jedna stvar je najvažnija

Dete plače

Svako odvajanje od mame je veoma stresno i izaziva burne rekacije kod dece. Psiholizi fenomen separacijske anksioznosti opisuju kao strah od odvajanja koji je sasvim normalan kod dece i najizraženiji je oko prve godine života. Kako da prepoznate da vaše dete prolazi kroz tu fazu i kako možete da mu pomognete:

Dete pada u histeriju i plač kada napustite prostoriju

Iaku u većini slučajeva to brzo prođe, zaista je najteže čuti dete koje neutešno plače za vama. U ovom slučaju su potrebni “čelični” živci i strpljenje, jer ovakvo stanje može da potraje i duže. Najvažnije je da shvati da vi odlazite, ali i da se vraćate. To je teško da dete pojmi sa godinu dana, ali pitanje je samo trenutka kada će da vas isprati sa osmehom na licu. Nemojte samo da se dugo opraštate od deteta, niti da se “iskradate” iz prostorije da vas ne vidi, svaki put ga poljubite i samo nastavite svojim putem.

Uznemiri se kada vidi nova mesta ili nepoznate ljude

Ponekad će dete burno reagovati kada ode na neko novo mesto ili sretne nepoznate ljude. U tom slučaju možda ćete oklevati izaći iz kuće zbog nekog događaja kako biste izbegli detetovu uznemirenost, ali ne morate brinuti jer je to, objašnjavaju psiholozi, uobičajena pojava kod dece koja prolaze kroz separacijsku anksioznost. Nepoznate stvari, mesta ili ljudi jedan su od najčešćih faktora koji izazivaju takvu reakciju, a način za borbu protiv toga jest da pripremite svoje dete na promene koliko god možete. Pre odlaska na neko mesto za koje mislite da bi moglo da uznemiri vašeg mališana pričajte mu o tome i objasnite mu šta ga sve tamo čeka. Tako će se mnogo lakše nositi sa osećajem nelagode i vrlo brzo će se opustiti.

Imate problema sa njegovim uspavljivanjem

Već neko vreme vaše dete bez problema spava u krevecu, ali poslednjih noći jedino se smiruje kada vas grli i kada vi ležite pored njega? Ovo je jedan od najčešćih pokazatelja separacijske anksioznosti, a kako je brzo došao, jednako će tako brzo i proći. Psiholozi objašnjavaju da su roditelji često zabrinuti, ali bez razloga jer je ovakvo ponašanje deteta vrlo uobičajeno u određenom uzrastu. Najčešće se javlja kada dete prolazi kroz neke značajnije promene, naprimer kreće u vrtić ili je dobilo mlađeg brata ili sestru. U tim trenucima mu pružite utehu kako bi ostetilo vašu blizinu i sigurnost. Najvažnije je da u ovoj fazi ne pokažete detetu uznemirenost, već da mu date šansu da samo shvati da je odvajanje od vas sasvim normalna stvar.

Tagovi:
Pročitajte još: