Pobednik Međunarodnog otvorenog prvenstva Vojvodine u ubrzanom šahu dolazi iz Kine

Mladi šahista iz Kine, FIDE majstor Sju Džihang, pobednik je 1. Međunarodnog otvorenog prvenstva Vojvodine u ubrzanom šahu koje je u nedelju održano u Odžacima.

Na turniru je učestvovalo 75 šahista i šahistkinja iz Srbije, Kine, Mađarske, Hrvatske, BiH, Makedonije, Mongolije i Indije. Prosečni rejting igrača bio je 1934 bodova, a među učesnicima su bila tri velemajstora, pet međunarodnih majstora i devet FIDE majstora.

Igralo se devet kola po švajcarskom sistemu, prema pravilima FIDE za ubrzani šah, tempo igre 15 minuta po igraču.

Osamnaestogodišnji Kinez je osvojio prvo mesto sa 7,5 bodova, dok se na drugom mestu sa istim brojem bodova našao srpski intermajstor Ivan Sredojević iz Ljiga, kome je titula izmakla zbog nešto slabijih dodatnih kriterijuma. Treće mesto zauzeo je velemajstor Miodrag Savić iz Zvornika sa 7 bodova.

Prvi favorit prema rejtingu bio je velemajstor Miroslav Marković iz Leskovca. Nekadašnji dvostruki prvak Srbije i kadetski prvak sveta, takmičenje je završio na trinaestom mestu sa 5,5 bodova.

– Igram velemajstorske turnire u Novom Sadu i Bačkom Petrovcu, pa sam iskoristio priliku da dođem i na turnir u Odžacima. Došli su učesnici iz dosta zemalja, organizatori su se potrudili da to dobro organizuju, a mi igrači smo tu da uveličamo takmičenje. Očekujem veliku borbu, ima dosta jakih igrača, šansu za prvo mesto ima sigurno nekih pet-šest šahista, a za pobedu treba imati malo i sportske sreće – izjavio je Marković na samom početku turnira.

Najbolje plasirana žena je predstavnica Mađarske, ženski FIDE majstor Anamarija Marjanović, koja je sa 5,5 bodova zauzela šesnaesto mesto.

Najbolji mladi igrač do 14 godina je Lazar Davidov koji je sa 4 boda završio kao četrdeset osmi, dok je priznanje za najboljeg domaćeg igrača pripalo Zoranu Pešiću iz odžačke “Mladosti” (28. mesto sa 5 bodova). Najbolji senior preko 65 godina je Vladimir Lazor (22. mesto sa 5,5 bodova).

Organizatori turnira koji je održan u Sportskom centru Odžaci bili su šahovski klubovi “Miloš Rakić” iz Ratkova i “Mladost” iz Odžaka, uz podršku Šahovskog saveza Vojvodine.

– Odžaci su pokazali da imaju tehnički potencijal za organizaciju najvećih šahovskih takmičenja, stranci su oduševljeni prijemom i izjavili su da bi vrlo rado došli ovde i sledeće godine. Ja očekujem da ovaj turnir preraste u tradicionalni i uz podršku Šahovskog saveza Vojvodine možda stalno bude u Odžacima – kaže velemajstor Siniša Dražić, potpredsednik Šahovskog saveza Vojvodine.

Pobedniku je pripao pehar i novčana nagrada u iznosu od 12.000 dinara, drugoplasirani je dobio 10.000, a trećeplasirani 7.000 dinara. Organizatori su obezbedili predmetne nagrade za osvajače od 4. do 20. mesta, zatim za najbolju ženu, najboljeg mladog igrača, najboljeg seniora i najboljeg domaćeg igrača.

Inicijator održavanja Međunarodnog otvorenog prvenstva Vojvodine bio je ratkovački šahista Stojan Đorđević, koji je istakao da je ideja dobila podršku kako Šahovskog saveza Vojvodine, tako i predsednice opštine Odžaci i Sportskog saveza opštine Odžaci.

Đorđević je za narednu subotu, 1. decembar, najavio tradicionalni Memorijalni turnir “Miloš Rakić” u ubrzanom šahu, koji će biti održan u Ratkovu po dvanaesti put sa, očekuje se, najvećim brojem učesnika do sada. Turnir je rejtingovan, igraće se sedam kola po švajcarskom sistemu parovanja, a mesto održavanja je osnovna škola u Ratkovu.

Izvor: Radio Odžaci