Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Počela obnova najstarije rusinske kuće

U Ruskom Krsturu se danas održava akcija čišćenja terena oko najstarije rusinske kuće kako bi mogli početi radovi na njenom renoviranju. Kuća je izgrađena u drugoj polovini 18. veka, upravo kada su Rusini počeli naseljavati ove prostore. Sredstva za njenu obnovu obezbeđena su preko Ministarstva kulture i javnog informisanja Republike Srbije, a radovi na samoj kući bi trebali početi sledeće nedelje.

Ovaj objekat je dugo bio u privatnom vlasništvu, sve do prošle godine kada je Nacionalni savet Rusina na sednici doneo odluku i opredelio sredstva za kupovinu najstarije rusinske kuće. Iako je bilo određenih pravno imovinskih problema, kuća je sada, uz pomoć advokata Marije Joksović, pravno i imovinski u vlasništvu Nacionalnog saveta Rusina.

Na današnjoj akciji učestvuju uglavnom mladi iz volonterskog kampa, koji je u Krsturu počeo 25. jula, a zajedno sa njima rade i mladi iz Udruženja građana ”Pakt Rutenorum”. Nakon završetka akcije, za sve koji su danas dopli da pomognu organizovan je ručak koji je obezbedilo Radno telo za mlade Nacionalnog saveta Rusina.

Izvor: www.q-media.rs

Tagovi:
Pročitajte još: