fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Počele prijave za mentorski program “Kreativna karijera” namenjen maturantima

Kreativna Karijera

Nacionalna platforma “Srbija stvara” pokreće besplatan mentorski program “Kreativna karijera” namenjen svim maturantima srednjih škola u Srbiji koji su zainteresovani za profesionalni razvoj u nekoj od oblasti kreativnih industrija – film, muzika, pozorište, gejming, animacija, fotografija.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvete, mentorski program održaće se od 1. februara do 31. marta naredne godine, dok prijave na program traju do 31. decembra putem sajta srbijastvara.rs.

Tokom programa, šest profesionalaca iz oblasti kreativnih industrija pružiće podršku i vođenje maturantima, a sve sesije biće održane online.

Mentorski program realizuje se u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti u Beogradu, “Fabrikom fotografa”, kompanijama “Bassivity group” i “Sky music”, kao i gejming kompanijom “Shosha games”.

U saopštenju se navodi da program stiže kao odgovor na sve veću potrebu rastućeg sektora kreativnih industrija za visokoobrazovanim kadrom i profilima koji nedostaju. U pitanju je najmlađi, a najbrže rastući sektor u Srbiji, sa doprinosom BDP-u od oko 6 odsto, koji zapošljava 45 odsto visokoobrazovanih mladih ljudi između 20 i 45 godina.

Broj zaposlenih u sektoru je u poslednjih pet godina porastao za 37 odsto, dok je ukupan izvoz kreatinih industrija Srbije povećan za 80 odsto.

Platforma “Srbija stvara”, kao deo Kabineta predsednice Vlade Srbije, kontinuirano i sistemski podržava razvoj kreativnog sektora u Srbiji, posebno obraćajući pažnju na formiranje visokoobrazovanog kadra i to kroz sve nivoe formalnog obrazovanja.

U tom kontekstu Ministarstvo prosvete je, uz podršku platforme “Srbija stvara”, uvelo Specijalizovana odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audiovizuelnu umetnost u, do sada, devet gimnazija širom Srbije.

Takođe, uveden je i poseban studijski program Vizuelni efekti, animacija i gejm art na Fakultetu dramskih umetnosti koji će obrazovati studente za stvaranje u oblasti animacije, vizuelnih efekata, video igara i interaktivnih medija.

Istovremeno, oformljen je i postdiplomski program Master 4.0 koji povezuje svet tehnologije i svet umetnosti, a koji je nastao kroz blisku saradnju državnih univerziteta u Beogradu i Kragujevcu i više od deset privatnih kompanija.

Nacionalna platforma “Srbija stvara/ Serbia creates” je krovno, međuresorno telo Vlade Republike Srbije zaduženo za međunarodnu promociju Srbije kroz izvozni potencijal iz oblasti kreativnih industrija, inovacija i ekonomije zasnovane na znanju.

Srbija stvara deluje kao nacionalni brend moderne Srbije koji afirmiše savremene vrednosti – kreativnost, inovativnost, znanje i talenat, navodi se u saopštenju.

Platforma je deo šire inicijative predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, koja je prepoznala značaj i potencijal ekonomija zasnovanih na znanju, kako u kontekstu njihovog velikog doprinosa ekonomskom i društvenom razvoju Srbije, tako i u kontekstu jačanja ugleda i imidža Srbije u svetu.

Tagovi:
Pročitajte još: