fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Počeo medijski hladni rat protiv ChatGPT-a!

Open Al

U poslednjim vestima koje su uzburkale medijski svet, nekoliko renomiranih američkih medija, među kojima se ističu Disney, The New York Times i CNN, udružilo je snage kako bi pokrenuli svojevrsni hladni rat protiv veštačke inteligencije. Glavni povod za ovu neočekivanu kampanju jeste nedavno razvijeni AI chat bot poznat kao ChatGPT, koji je izazvao zabrinutost zbog svoje sposobnosti da generiše sadržaj gotovo identičan originalnom.

Ovaj revolucionarni AI model, ChatGPT, može ne samo stvarati tekstualni sadržaj, već i imitirati video, zvuk i fotografije u nijansama koje su gotovo neprimetne za ljudski oko i uho. Iako se tehnološki napredak ovakvih modela doživljava kao korak napred ka inovacijama, neki se brinu da bi ova tehnologija mogla ozbiljno ugroziti već oslabljenu medijsku industriju.

CNN izveštava da su redakcije nekoliko američkih novina i televizijskih stanica odlučile preduzeti ofanzivne mere kako bi zaštitile svoj sadržaj od potencijalnog zloupotrebljavanja od strane ChatGPT-a. Ove mere uključuju umetanje specijalnih kodova u veb stranice, čime se sprečava ChatGPT da pretražuje i kopira sadržaj sa njihovih platformi.

Jedan od najuticajnijih medija u Sjedinjenim Američkim Državama, The New York Times, istakao je važnost očuvanja integriteta originalnih medijskih materijala i izrazio zabrinutost zbog potencijalnih posledica koje bi AI poput ChatGPT-a mogao imati po novinarstvo i kreativnu industriju u celini. Drugi medijski divovi, kao što su Disney, Bloomberg, The Washington Post, The Atlantic, Axios, Insider, ABC News, ESPN i Gothamist, takođe su se pridružili ovom naporu u zaštiti autorskih prava i unikatnosti svojih sadržaja.

Dok neki podržavaju ovu akciju kao korak ka očuvanju medijske integriteta, drugi izražavaju zabrinutost zbog potencijalnog suzbijanja inovacija i razvoja AI tehnologija. Ova situacija naglašava rastući jaz između brzine tehnološkog napretka i regulativnih okvira koji bi trebalo da usmere njihovu odgovornu upotrebu.

Dok traje ova bitka između vodećih medijskih kuća i veštačke inteligencije, svet sa nestrpljenjem iščekuje ishod ove priče koja bi mogla oblikovati budućnost medijske industrije i način na koji interagujemo s tehnologijom.

Tagovi:
Pročitajte još: