Počinje 35. Beogradski džez festival: Jedan od koncerata po prvi put i u Novom Sadu

Ovogodišnji program ima posebnu strukturu i umesto pet, trajaće osam dana – redovnih šest dana programa, uvodni program i festivalski progam PLUS, sa skoro 30 koncerata i nizom pratećih događaja.

Jubilarni 35. Beogradski džez festival svečano će biti otvoren sutra, 22. oktobra u 19h, u Velikoj sali Doma omladine Beograda, a po prvi put ove godine deo programa moći će da pogleda i publika van Beograda jer će jedan od koncerata biti održan i u Novom Sadu.

To je rečeno na konferenciji u Starom dvoru na kojoj je zamenik gradonačelnika, Goran Vesić, istakao da je Beogradski džez festival jedna od najstarijih gradskih manifestacija koja, osim toga što promoviše džez, ima i obrazovni karakter.

– Upravo zato su cene karata za ovaj festival iz godine u godinu manje-više iste. One su daleko od ekonomskih cena, uvek se rasprodaju i na taj način pružamo priliku mlađoj publici koja nema dovoljno novca da prisustvuje dobrim koncertima, koji realno koštaju skuplje, da zavole džez i da ta vrsta muzike bude popularnija – rekao je Vesić.

Da je tako, istakao je, potvrđuju i strani novinari koji su pratili Beogradski džez festival za koji su, dodao je, rekli da ima najviše mlade publike od svih festivala na kojima su bili.

Budžet ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala je, kaže Vesić, veći nego prošle godine i iznosi skoro 33 miliona dinara. 

Tigran Hamasyan

Tigran Hamasyan / Foto: Tim Dickeson

– Nadam se da ćemo sledeće godine uspeti da obezbedimo još više novca – napomenuo je Vesić koji je i predsednik Odbora Beogradskog džez festivala.

Istakao je da će po prvi put ove godine jedan od koncerata biti održan van Beograda, u Novom Sadu, i dodao da će se, ukoliko se to pokaže kao dobar potez, sa time nastaviti i narednih godina, a biće obuhvaćeni i drugi gradovi.

Ovogodišnji program ima posebnu strukturu i umesto pet, trajaće osam dana – redovnih šest dana programa, uvodni program i festivalski progam PLUS, sa skoro 30 koncerata i nizom pratećih događaja.

Festival će svečano biti otvoren sutra, ali program počinje već večeras, 21. oktobra, u 19:30h u Domu omladine Beograda, otvaranjem izložbe fotografija “Objektivno: Svetkovina džez fotografije”.

Potom sledi muzički program u kome će nastupiti Nikola Konte, čuveni italijanski muzičar koji je sa velikim uspehom nastupio na prvom obnovljenom festivalu, ovoga puta u ulozi di-džeja.

U prvom delu večeri, srpsko-internacionalni sastav Nikolov-Ivanović Undectet će sa Medžik Malikom (Magic Malik), značajnim predstavnikom srednje džez generacije iz Francuske kao specijalnim gostom, izvesti posebno pripremljen program za ovu priliku, a potom nastupa velikan francuske scene, čiji rad je otvorio vrata mnogim tamošnjim savremenim autorima, Anri Teksje sa projektom “Sand Woman”. 

Beogradski džez festival

Foto: Promo

Vokalna diva Dajan Rivs, čarobnjak bas gitare Stenli Klark i saksofonista Čarls Lojd samo su neki od džez velikana koji će nastupiti na ovogodišnjem džez festivalu koji se održava u Domu omladine Beograda i Kombank dvorani.

Gradski sekretar za kulturu, Ivan Karl, rekao je da se iz godine u godinu povećava budžet Beogradskog džez festivala, kao i da na njemu sve više ima mlade publike.

Ideja je, kaže, da na tom, ali i svim drugim beogradskim festivalima bude što više mladih zbog čega je, dodao je, i cena ulaznice takva da što veći broj ljudi, posebno mladih, može da uživa u džezu.

Vršilac dužnosti direktora Doma omladine Beograda, Nenad Dragović, istakao je da je sve spremno za početak 35. Beogradskog džez festivala koji će, dodao je, ugostiti oko 150 vrhunskih umetnika iz celog sveta, kao i blizu 50 predstavnika internacionalne džez zajednice novinara, kritičara, fotografa.

– Kao manifestacija od posebnog za grad Beograd, trudimo se da titulu opravdamo kvalitetom programa i visokim nivoom organizacije iz godine u godinu, ali i da budemo pravi primer i potvrda da Beograda i Srbija imaju važno mesto na evropskoj i svetskoj kulturnoj sceni – napomenuo je Nenad Dragović i zahvalio Gradu Beogradu na velikoj podršci.

Izvor: Tanjug.rs