fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Podrška EU Srbiji nije nikada bila tolika kao Ukrajini! Predsednik Vučić dao intervju za “Fajnenšel tajms”

AV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u intervjuu za “Fajnenšel tajms” da podrška EU Srbiji nikada nije bila tolika kao prema Ukrajini!

– Nemam ništa protiv Ukrajinaca. Međutim, nivo podrške EU Ukrajini, dodeljivanje statusa kandidata za članstvo u EU u roku od godinu dana od datuma podnošenja zahteva i moguće otpočinjanje pregovora o članstvu sledeće godine pokazuje nam da takva politička podrška nikada nije postojala za nas – rekao je Vučić.

Kijev je, podseća britanski list, podneo zahtev za članstvo u februaru 2022. godine, samo dan nakon početka sukoba u Ukrajini. Nisu čekali mnogo, već su posle samo četiri mesec dobili status kandidata. Sa druge strane, Beograd je čekao više od četiri godine za početak pregovora o članstvu.

List podseća i na još jedan bezuspešan sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine u četvrtak u Briselu i ukazuje da je potom visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao da „bez normalizacije neće biti evropske budućnosti ni za tzv. Kosovo, ni za Srbiju”.

Vučić za „Fajnenšel tajms” kaže da odlaganje članstva ne odražava realnost u Srbiji, za koju ističe da je „u mnogo boljem stanju nego što su bile Rumunija i Bugarska 2007, kada su ušle u EU”.

Vučić je ukazao i na opadajuću sposobnost EU da primi nove članice.

– Najpre smo čuli za 2025, sada za 2030. Ko zna šta će se dogoditi za sedam godina? Apsorpciona moć EU nije veća nego što je bila – ocenio je Vučić.

Tagovi:
Pročitajte još: