Podrška Evropske unije Upravljanju migracijama

Zamenik gradonačelnice grada Sombora, Antonio Ratković učestvovao je na drugom panelu regionalne radionice za medije na temu Upravljanje migracijama. Pored Sombora na ovom drugom panelu učestvovali su i predstavnici lokalnih samouprava iz Kikinde, Šida i Subotice.

Radionicu sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u sklopu Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji kao deo komunikacione kampanje usmerene na bolju informisanost, razumevanje fenomena migracija od strane medija i građana.

Cilj radionice je da unapredi i osnaži partnersku saradnju između lokalnih medija, lokalnih samouprava i centralnog nivoa vlasti u kontekstu upravljanja migracijama u Republici Srbiji.

Govoreći na drugom panelu medijske radionice, zamenik gradonačelnice Sombora, Antonio Ratković istakao je da se prvi susret sa migrantima u Somboru dogodio 2015 godine .

„Najveći priliv migranata desio se u noći između 17/18 septembar 2015 godine, kada je između 7 i 8.000 ljudi pokušalo da na prelazu Bezdan, pređe u Republiku Hrvatsku. Zajedničkim delovanjem, grada, gradskih institucija, javnih preduzeća ali i građana vrlo uspešno je izvršen prijem i zbrinjavanje migranata najneophodnijim artiklima hrane i higijene. Prihvatni centar u Somboru je zahvaljujući mnogobrojnim donatorima otvoren u novembru 2016 godine. Od tada pa do danas je mnogo urađeno po pitanju smeštaja, pomoći ali i kohezije porodica koje su ostajale u Somboru sa lokalnim stanovništvom.“ Rekao je Antonio Ratković govoreći o izazovima, poteškoćama ali i primerima dobre prakse u upravljanju migracijama na lokalnom nivou i stvaranju zajedništva.

„Volonteri Crvenog krsta od otvaranja Prihvatnog centra organizuju različite radionice u Centru. Jedan od primera dobre prakse u Somboru, koji je rezultat upravo ovih radionica, organizovan je 2017. godine u februaru mesecu, kada je Crveni krst Sombor u saradnji sa Gradskom upravom , KC „Laza Kostić“ i Komeserijatom za izbeglice, organizovao prvu samostalnu izložbu crteža mlade petnaestogodišnje avganistanke Zahre Sajedi Hosini. Izložba je izazvala veliku pažnju kako lokalnog stanovništva, tako i međunarodnih organizacija i medija.

Vremenom su se uključile i druge lokalne organizacije civilnog društva koje su aplicirajući kod različitih donatora organizovale projekte sa migrantima i lokalnim stanovništvom“ istakao je zamenik gradonačelnice Antonio Ratković učestvujući na drugom panel medijske radionice na temu Upravljanja migracijama koja je okupila predstavnike: lokalnih i nacionalnih medija, ministarstava i organizacija Vlade Republike Srbije, socijalnih, humanitarnih, obrazovnih i zdravstvenih institucija u lokalnim samoupravama u kojima privremeno boravi migrantska populacija u Republici Srbiji.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću