Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Pogodnosti za srednjoškolce u opštini Apatin

Srednjoškolci

Ulaganje u obrazovanje jedan je od primarnih ciljeva lokalne samouprave u Apatinu, a u prilog tome svedoče brojne pogodnosti koje apatinski srednjoškolci imaju tokom svog školovanja. Prema rečima predsednice opštine, Dubravke Korać, učenici će tokom naredne školske godine moći da računaju na stipendije i pomoć koju obezbeđuje opština. Apatinska lokalna samouprava od prošle godine stipendira odlične srednjoškolce, a pruža i druge pogodnosti, kao što su mesečna finansijska podrška za socijalno ugrožene učenike, subvencionisan prevoz i besplatna mesta u Domu učenika za srednjoškolce koji nemaju prebivalište u Apatinu. Korać je istakla da se ne radi o kratkotrajnim merama, već o dugoročnom strateškom usmerenju lokalne samouprave da se u Apatinu stvori jak srednjoškolski centar.

„Imamo odličnu infrastrukturu, dobre smerove i dobar nastavni kadar. Radimo na konstantnom ulaganju u opremu i učenički standard, kao i na proširenju srednjoškolske ponude“, rekla je Korać.
Ona je istakla i da se, od uvođenja mera podrške učenicima prošle godine, po prvi put za više od decenije desilo da apatinski prvaci više upisuju srednje škole u Apatinu, nego u drugim mestima.

„Obrnuli smo negativan trend odliva mladih iz naših škola i to je odličan rezultat. Ali nećemo se zadovoljiti time, još više ćemo podizati kapacitete jer osnaživanjem obrazovanja osnažujemo celu našu opštinu“.

Pomoćnica predsednice za obrazovanje, Milka Nikšić, kaže da apatinske srednje škole odlikuje dobar rad sa učenicima, što se vidi po rezultatima.

„Gimnazija je jedna od najboljih škola u Vojvodini po učinku na takmičenjima, samo u poslednjih mesec dana ostvareni su zapaženi rezultati na republičkim takmičenjima iz istorije, jezika i biologije, kao i na sportskim nadmetanjima“, kaže ona i dodaje: „U Tehničkoj školi veliki naglasak se stavlja na praktičan rad i sticanje veština, posebno na smerovima CNC tehničar i kuvar. Učenici su na taj način obučeni i spremni za dalju karijeru odmah po završetku srednje škole“.

Prema Nikšić, od prošle godine je posebno atraktivan smer vozač, budući da uključuje i besplatnu obuku i polaganje za vozačku dozvolu.

U pogledu stipendija, Nikšićeva je objasnila je da će one za odlične učenike i naredne školske godine iznositi pet hiljada dinara mesečno.

„Danas tu stipendiju prima 68 srednjoškolaca, a jedini uslov je prosek preko 4,60. Time smo blago podigli lestvicu i uticali i na bolji uspeh đaka u školama“, ističe Nikšić.

Pored toga, kako je rekla, opština obezbeđuje i pomoć u školovanju u iznosu od tri hiljade dinara mesečno za učenike iz socijalno ugroženih porodica i decu ratnih vojnih invalida.

„Posebno sam ponosna što smo povećali broj učenika iz susednih opština koji upisuju apatinske srednje škole. Osim subvencionisanog prevoza, na to je značajno uticala odluka opštine da obezbedi dvadeset besplatnih mesta u Domu učenika, u okviru kojih srednjoškolci imaju obezbeđen smeštaj i ishranu, ali i pogodnosti kao što su internet i sportski sadržaji“, kaže Milka Nikšić.

Foto: Ilustracija

Tagovi:
Pročitajte još: