Pokrajinski sekretar za poljoprivredu posetio opštinu Odžaci

Agrarni budžet AP Vojvodine je u 2017. godini veći za 500 miliona dinara u odnosu na prethodnu godinu, izjavio je u Odžacima pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević i naveo da će direktna izdvajanja kroz bespovratna sredstva poljoprivrednicima u pokrajini u ovoj godini iznositi 1,4 milijarde dinara.

– Želimo da rad Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u potpunosti približimo lokalnim samoupravama i mesnim zajednicama. Istovremeno želimo da u saradnji sa njima približimo naše mere podrške ka krajnjim korisnicima, a to su poljoprivrednici. Upravo to su ciljevi posete opštinama i teme razgovara sa predstavnicima lokalnih samouprava – rekao je Radojević.

Najavljujući da će prvi konkursi biti raspisani već tokom februara, on je naveo da su direktna izdvajanja kroz bespovratna sredstva poljoprivrednicima u pokrajini u 2016. godini bila negde na nivou od 800 miliona dinara, a da je u 2017. za tu namenu planirano gotovo 1,4 milijarde dinara.

– Tako će pre svega poljoprivrednici osetiti povećanje agrarnog budžeta AP Vojvodine. Očekujemo i da poljoprivednici sa teritorije opštine Odžaci aktivno prate mere podrške, konkurišu kod Sekretarijata i ostvare pravo na bespovratna sredstva. Kada tome dodamo i aktivnosti Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, onda dolazimo do jedne pune i adekvatne podrške daljem razvoju poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Vojvodine i poljoprivrede uopšte – istakao je resorni pokrajinski sekretar.

Napomenuo je da su u ovoj godini značajno finansijski povećane one mere podrške za kojima postoji veće interesovanje poljoprivrednika i koje vode ka intenzivnijoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Poseta opštini Odžaci bila je prilika da se Vuk Radojević upozna i sa problemima i prioritetima lokalne samouprave kada je u pitanju rad i nadležnost Sekretarijata za poljoprivredu. U tom smislu dogovorena je intenzivna komunikacija i saradnja opštine Odžaci i Sekretarijata, posebno imajući u vidu mere podrške Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu koje su direktno upućene lokalnim samoupravama.

– Pre svega to je konkurs za izgradnju i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže. Zatim imamo jednu novu meru koju su Pokrajinska vlada i Sekretarijat osmislili krajem 2016. i u rebalansu budžeta opredelili sredstva za to, a to je uklanjanje divljih deponija sa državnog poljoprivrednog zemljišta. Pored toga, takođe bih napomenuo i uređenje atarskih odnosno nekategorisanih puteva i otresišta, što je takođe jedna od mera od interesa za lokalne samouprave – rekao je Radojević.

On je podsetio i na meru koja se sprovodi uz sufinansiranje Sekretarijata za poljoprivredu i lokalnih samouprava, a uz podršku i saradnju sa JVP “Vode Vojvodine”. Radi se o uređenju kanalske mreže za potrebe odvodnjavanja i navodnjavanja.

– Potrebno je da lokalna samouprava u saradnji sa područnim vodoprivrednim preduzećem, konkretno kada je reč o teritoriji opštine Odžaci to je “Zapadna Bačka”, definiše šta su to prioriteti na lokalnom nivou. Značajna sredstva nam tu stoje na raspolaganju, očekujemo da novih milijardu dinara bude investirano u uređenje kanalske mreže – kazao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Radojević je na kraju još jednom pozvao poljoprivrednike da se upoznaju i informišu o merama podrške Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. Najavio je da će u saradnji sa lokalnim samoupravama Sekretarijat organizovati i zajedničke tribine na kojima će biti predstavljene mere podrške za 2017. godinu.