Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Pokretne stepenice mogu da budu opasne po dete: Ako ima manje od 5 godina, treba da znate ova pravila

Pokretne stepenice

Pokretne stepenice u tržnim centrima postale su moderna zabava za decu. Trče gore-dole po stepenicama, jure se, igraju. Mnogim mališanima su pokretne stepenice posebna zabava dok roditelji kupuju.

Pokretne stepenice koristimo toliko često da zaboravljamo da su, ukoliko se ne poštuju bezbednosna pravila, opasna naprava koja godišnje prouzrokuje veliki broj povreda odraslih i dece. Da biste sprečili nezgodu, dobro je poštovati neka pravila. Ovo se odnosi i na roditelje i na decu različitog uzrasta: od beba koje su još u kolicima do osnovaca.

Ako je dete u kolicima
Verovatno ste primetili da su u nekim tržnim centrima pokretne stepenice opremljene posebnim providnim preprekama koje vam ne dozvoljavaju da stavite kolica na njih. I to nije slučajno, jer ima mnogo slučajeva kada majke i očevi ne poštuju mere bezbednosti. I obavezuju roditelje da bebu drže u naručju kada su na pokretnim stepenicama i da ne koriste kolica. Pokretne stepenice su mehanički uređaj koji u svakom trenutku može da se zaustavi ili trgne, a kolica se mogu prevrnuti. Ako ste u tržnom centru sa kolicima, bolje je koristiti lift.

Kada ima 2-3 godine
Dete od 2-3 godine obično više ne sedi u kolicima, ali ne razume, čak i ako mu detaljno objasnite da je opasno na stepenicama. Roditelji treba da uzmu dete u ruke, drže ga ispred sebe, stojeći u pravcu kretanja – odnosno da bude udaljeno od pokretnih delova. Ovo pravilo je obavezno. Nema potrebe da se prisećamo tragičnih događaja da bismo se u to uverili. Ali ima mnogo incidenata.

3-5 godina
Objasnite detetu da kada se vozi pokretnim stepenicama mora da se drži za rukohvat – sa prstima pritisnutim zajedno i oslonjenim na pokretni pojas, piše deti.mail.ru. Recite mu i pripremite ga za odlučujući trenutak – silazak sa pokretnih stepenica. Mora se brzo i samouvereno spustiti tako što će staviti nogu na fiksnu metalnu ploču na vrhu ili dnu pokretnih stepenica. I zapamtite da posle toga ne treba dugo da se zadržavate na jednom mestu kako ne biste uznemiravali ljude iza sebe.

Iznad 5 godina
Jasno dajte do znanja detetu da pokretne stepenice nisu mesto za igru. Ne bi trebalo da hoda napred-nazad, da trči, da sedi na stepenicama, da se naginje preko ograde, da se naslanja na stranice pokretnih stepenica. Ne bi trebalo da se uhvati za oba rukohvata istovremeno, jer će to sprečiti drugu osobu da pređe. Takođe nije mudro da stoji previše blizu drugih ljudi – neka bude bar jedan korak između njega i osobe ispred. Svako treba da bude posebno oprezan ako nosi duge suknje, papuče, i ako su im pertle labave ili razvezane.

Tagovi:
Pročitajte još: