Položen venac na spomen obeležje oslobodiocima Odžaka

Povodom Dana oslobođenja i kolonizacije opštine Odžaci, 22. oktobra, danas je položen venac na spomen obeležje oslobodiocima Odžaka na katoličkom groblju.

Na današnji dan 1944. godine opština Odžaci je oslobođena od fašističkog okupatora u Drugom svetskom ratu.

Predstavnici lokalne samouprave, SUBNOR-a i organizacije rezervnih vojnih starešina odali su počast svim žrtvama palim za slobodu polaganjem zajedničkog venca na spomen obeležje na mestu gde su sahranjena tri borca bačkopalanačke partizanske jedinice koji su dali svoje živote za oslobođenje Odžaka, kao i još trinaest boraca koji su preminuli od rana zadobijenih tokom borbi na Sremskom frontu.

Prisutnima su se tom prilikom obratili predsednik Saveza rezervnih vojnih starešina opštine Odžaci Slobodan Popović i pomoćnik predsednice opštine Milorad Stanišić.

Popović je podsetio da se u vreme oslobođenja Odžaka okupator ubrzano povlačio sa Balkana, ustupajući pred partizanskim i jedinicama Crvene armije.

– Oktobra 1944. godine oslobodioci i u Odžake donose slobodu koja je preko četiri godine silno nedostajala napaćenom narodu. Odžačka opština, iako je mala, ima svoje heroje koji su nesebično dali svoje živote u borbi protiv okupatora – istakao je predsednik rezervnih vojnih starešina.

U Odžacima se 22. oktobar obeležava i kao Dan kolonizacije i Dan opštine. Pomoćnik predsednice opštine Milorad Stanišić je polaganje venca iskoristio da svim građanima čestita današnji dan.

– Kao i svake godine 22. oktobra okupili smo se ovde da odamo počast svim borcima koji su se borili protiv fašizma, najvećeg zla koje je postojalo u novijoj istoriji. Želim da čestitam današnji dan svim našim građanima, u ime predsednice opštine Latinke Vasiljković, svoje ime i u ime svih zaposlenih u lokalnoj samoupravi. Poželeću im jako puno sloge i jedinstva, jer u ovim vremenima to je nešto što nam je najpotrebnije – izjavio je Stanišić.

Izvor: Radio Odžaci