Pomoć kod prolećnih alergija

Namirnice koje su bogate su antioksidansima i probioticima mogu da pomognu organizmu da umerenije reaguje na alergene koji se u proleće pojavljuju u vazduhu. Rezultat će biti: manje kijanja, svraba ili peckanja…

Probiotici su kao dobri “prijatelji” koji pomažu telu da odredi kad treba da se “uzbuni” – odnosno, da otpusti ta antitela. Ipak, pre nego što počnete da redovno koristite probiotski jogurt ili kefir, ili fermentisano povrće, poput kiselog kupusa, treba da imate na umu sledeće: kod nekih pojedinaca, određeni proteini iz mlečnih proizvoda, kao i prirodni histamini prisutni u fermentisanim namirnicama mogu da pogoršaju simptome alergije. Zato prvo isprobajte kako reagujete na ove namirnice. Ako vam ne prijaju, pređite na kvalitetne probiotike u obliku suplemenata. 

Jagode, već i drugo voće koje je bogato prirodnim vitaminom C može pomoći protiv alergija.
Bundevino seme je veoma bogato magnezijumom. Ovaj mineral opušta mišiće i pomaže da se otvore disajni putevi. Istraživanja na životinjama pokazala su da nedostatak magnezijuma može da dovede do povećanja nivoa histamina. U druge namirnice bogate magnezijumom spadaju bademi, suncokret, ovas, brokoli i crna čokolada. 

Laneno seme je dobar biljni izvor omega 3 masnih kiselina.  One, takođe, doprinose zdravlju srca, boljem pamćenju i boljem raspoloženju. 

Piše: Vanja