Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Pomozite detetu da pravilno usmeri bes: Šta da radite kada vas dete udara?

Deca često udaraju braću, sestre i drugare kada im ne daju neku igračku ili im nešto nije po volji. Roditelji ovakve situacije rešavaju manje ili više uspešno, ali problem nastaje kada i oni postanu “meta” izražavanja nezadovoljstva.

Najbolji način da odgovorite na udar jeste da čvrsto, nikako grubo, stegnete ruku deteta i kažete nešto poput – Ne smeš da me udaraš! Znam da si ljut, ali ne možeš da me biješ. To boli!

Bitno je da ovo izgovorite čvrstim glasom, jer ga učite pravilima ponašanja. Ovako mu pokazujete da znate kako se oseća i da njegovo nezadovoljstvo ili bes nisu problem, već način na koji ih iskazuje.

U ovakvim situacijama trebalo bi da jasno stavite do znanja detetu koje ponašanje je prihvatljivo, a koje nije. Tek nakon toga možete da ga naučite kako da iskaže svoja osećanja na pravi način.

Dopustite mu da viče iz sveg glasa, ili da nogama lupa o pod. Neka crvenim flomasterom šara po papiru ili rukama udara u jastuk. Ipak, pre nego što mu ponudite neku od ovih opcija, prvo odlučite koja od njih je za vas najprihvatljivija. Važno je da mu pomognete da na nedestruktivne načine izrazi svoj bes.

Preuzeto: Yumama.com

Tagovi:
Pročitajte još: