Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Pomozite detetu da prevaziđe stidljivost: Ne pomaže da ga terate da se igra sa drugima, evo šta da preduzmete

Stidljivo dete

Nije retka situacija da dete želi da se igra sa drugom decom, ali se stidi da im se pridruži. Roditelji u takvim situacijama ne znaju šta da rade, ne pomaže da se “ubeđuju” sa detetom, ali postoje neki koraci koje mogu da preduzmu kako bi pomogli svom mališanu da prevaziđe stidljivost.

Pripremite dete unapred za novu situaciju

Stidljivost se najčešće manifestuje u nekim novim, nepoznatim situacijama. Stidljiva deca obično ne vole iznenađenja, ne osećaju se prijatno kada se nađu u nepoznatoj situaciji. Zato je dobro da, ako je vaše dete stidljivo, unapred razgovarate i pripremite ga na sve što možete, piše huffpost.com.

Navikavajte ga na nove stvari postepeno

Ukoliko dete treba da se navikne na velike promene – nove ljude, novo mesto, dnevnu rutinu, pokušajte da ga sa svim tim upoznajete postepeno. Na taj način će se prilagoditi i imaće više samopouzdanja.

Poput mnogih odraslih, deca ne žele ili ne znaju kako da govore o svojim osećanjima, naročito onim koja su im neprijatna. Ako malilšan ne ume da objasni šta oseća, pokušajte da mu pomognete tako što ćete, na primer, predložiti da opiše neki lik u sličnoj situaciji. Ili ga pitajte da vam nacrta sliku na kojoj će pokazati svoje strahove, neka napiše priču ili nešto slično.

Nikada ne nazivajte svoje dete stidljivim u njegovom prisustvu

Ako je dete stidljivo, nemojte da govorite o tome pred njim sa drugom decom, svojim prijateljima ili njegovom učiteljicom. To će samo pogoršati situaciju, a može čak i da postane svojevrstan izgovor mališanu: “Stidljiv sam pa neću da probam ništa novo, neću da se ponašam lepo…”

Naučite ga da poštuje pravila čak i kada se stidi

Dovoljno je da kaže “ćao”, “dobar dan” ili “hvala” kada situacija to zahteva ili, recimo, kaže svoje ime kada ga neko pita kako se zove. Ova osnovna pravila lepog ponašanja pomoći će mališanu da uspostavi odnose sa drugima, da prevaziđe svoje strahove i lakše postane deo tima.

Ne dozvolite da dete vidi da ste nervozni jer je ono stidljivo

Vaša anksioznost i nervoza u kombinaciji sa stidljivošću mališana će samo da zakomplikuje situaciju. Stidljiva deca su veoma osetljiva, lako prepoznaju emocije drugih, naročito svojih roditelja. Ako ste vi pod stresom, i dete će biti, imajte to na umu. Zato se potrudite maksimalno da delujete opušteno, druželjubivo.

Ne hvalite i ne grdite dete u javnosti

Deca koja su stidljiva ne vole da budu u centru pažnju, bilo da je u pitanju nešto pozitivno ili negativno. Zato gledajte da svoje dete ne hvalite i ne grdite pred drugima, ako se zbog toga oseća postiđeno.

Pokušajte da ne kasnite

U situacijama kada se dete navikava na novu školu ili vrtić, prilagođavanje će biti nešto lakše ako vi budete među prvim roditeljima koji dolaze po svoje dete, nego ako ostanete poslednji. Dete može biti zabrinuto ako kasnite, ali može ga brinuti i to što će biti u centru pažnje ako ono ostane poslednje, pa vaspitačica mora da čeka sa njim.

Neka dete nosi igračku sa sobom

Ako je to dozvoljeno u vrtiću gde vaše dete, pustite ga da sa sobom ponese neku igračku. To može da pomogne da lakše stupi u kontakt sa drugom decom, da je pokazuje drugima i tako započne komunikaciju, a biće i smirenije ako sa sobom ima nešto poznato.

Umetnost i sport pomažu

Učenje, umetnost ili sport pomažu deci da se socijalizuju, upravo tako što njihov glavni cilj nije socijalizacija. Mališani se koncentrišu na igranje fudbala, crtanje ili matematiku, a interakcija sa drugarima je sporedna, ali im i te kako pomaže da steknu drugare.

Promena ne može da dođe preko noći, zato budite strpljivi i postepeno će uz ove savete polako prevazilaziti stidljivost.

Tagovi:
Pročitajte još: