Ponovo radi stacionar u Domu zdravlja

Angažovanjem specijaliste interne medicine dr Duška Kornjače, stekli su se uslovi za početak rada stacionara u Domu zdravlja u Odžacima.

Jedna od nejasnoća vezanih za dalje funkcionisanje Doma zdravlja, nakon previranja u odžačkoj zdravstvenoj ustanovi, koja su izazvana ostavkom dr Vladimira Košutića i imenovanjem za v.d. direktora Steve Panića, svoj epilog dobila je u sredu, 1. februara.

Na taj dan, posle dvomesečne pauze, sa radom je počeo stacionar. Scenario po kom je, na ovaj objekat trebao da se stavi „katanac za navek“, sudeći po svemu, bio je nerealan. Od v.d. direktora Steve Panića saznajemo da je razlog kratkotrajnog zatvaranja stacionara taj što njega mora da vodi specijalista interne medicine.

Dr Panić za „Naše novine“ kaže da su se angažovanjem specijaliste interne medicine dr Duška Kornjače stvorili uslovi za nesmetan rad nekadašnjeg stacionara za plućne bolesti, a danas, shodno broju stanovnika koji je u opštini Odžaci manji od 40.000, stacionara internističkog tipa.

-Zahvaljujući lokalnoj samoupravi, koja će iz budžeta finansirati rad dr Kornjače, rešili smo problem specijaliste interne medicine – istakao je v.d. direktora Doma zdravlja Steva Panić, poručivši da će nivo zdravstvene zaštite u stacionaru u narednom periodu biti visok.

Iako je broj od 25 ležaja ograničavajući faktor, specijalista interne medicine dr Duško Kornjača za „Naše novine“ kaže da će svi građani opštine Odžaci kojima je potrebna dodatna medicinska pomoć u stacionar biti primljeni i pregledani.

Apeluje dr Kornjača da se u stacionar ne javljaju pacijenti kojima zdravstveno stanje nije ugroženo.

-Svakom pacijentu, pre nego ga smestimo u stacionar, ustanoviće se opravdanost boravka. U svom radu rukovodićemo se pre svega interesima pacijenata, ali i interesima zdravstva kao osnovne institucije – istakao je dr Kornjača, dodavši da stacionar nije mesto u kom se zbrinjavaju socijalno ugrožene kategorije.

-Ograničeni smo i budžetom i brojem smeštajnih kapaciteta. Shodno tome, u stacionar će biti smešteni samo oni pacijenti čije zdravstveno stanje to zahteva – rekao je za „Naše novine“ specijalista interne medicine dr Duško Kornjača.

Izvor: nasenovineodzaci.rs