fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Ponovo u modi: Gramofonskim pločama godinama unazad raste popularnost

Gramofon

Prema izveštaju Udruženja diskografske industrije Amerike (RIAA), nešto više od 41 miliona gramofonskih ploča prodato je u 2022. godini u iznosu od 1,2 milijarde dolara, dok je prodato samo 33 miliona CD-ova u vrednosti od 483 miliona dolara.

Prošlogodišnja prodaja ploča pokazuje da gramofonpostaje predvodnik modernog muzičkog tržišta, naglasio je predsednik i izvršni direktor RIAA-e

Bila je to 16. uzastopna godina rasta prodaje gramofonskih ploča, što je oko 71 odsto prihoda od fizičkog formata. Prihodi od snimljene muzike u SAD-u porasli su sedmu godinu zaredom i dostigli rekordnih 15,9 milijardi dolara.

Sveukupno, prihod od snimljene muzike u 2022. godini porastao je za šest odsto prema izveštaju, a to je uglavnom zahvaljujući streamingu, ali i prodaji fizičkog muzičkog formata.

Naravno, tu je i „retro“ efekat, koji postaje sve popularniji. Uostalom, i velike kompanije, prepoznale su ovaj trend, pa su u svoju ponudu ponovo uvrstile gramofone, doduše sa modernim dodacima, kao na primer bluetooth konektivnost.

Drugim rečima, izgleda da je došlo pravo vreme da počnete, ili nastavite da prikupljate svoju kolekciju gramofonskih ploča. Po svemu sudeći, ovaj format audio zapisa doživljava renesansu i sigurno je da još dugo neće otići u zaborav.

Tagovi:
Pročitajte još: