Poribljavanje se završava danas: U Dunav i druge vode u Vojvodini pušteno 13,5 tona mlađi šarana

Zagađenja i veliki pomori ribe uticali su da na smanjenje broja riba u našim rekama, pa je poribljavanje neophodno.

“Vode Vojvodine već šest dana poribljavaju na kanalima Hidrosistema DTD, na delu Dunava, Krivaje i zaštićenim prirodnim dobrima Jegrička i Beljanska Bara. Poribljavanje se završava danas, a u ribolovne vode biće pušteno oko 13,5 tona jednogodišnje mlađi šarana.

“Vode Vojvodine”, koje su korisnik dela Ribarskog područja Srbija-Vojvodina, sprovode ovu akciju u okviru redovnog programa poribljavanja koje se uvek obavlja krajem godine na lokacijama za koje stručne službe preduzeća procene da je najpotrebnije. Na ovaj način se poboljšava kvalitet ribljeg fonda u našim ribolovnim vodama.

Puštanju mlađi šarana prisustvuju i nadležne inspekcijske službe i lokalna ribilovačka udruženja, a poribljene lokacije u narednom periodu češće će kontrolisati ribočuvari da bi sprečili krivolov.

Veliki pomor ribe u Velikom bačkom kanalu

Najveće zagađenje Velikog bačkog kanala u proteklih deset godina, ostavilo je za posledicu više od deset tona uginule ribe od Srbobrana do Bečeja. U Vodama Vojvodine kažu da su situaciju uspeli da poprave upumpavanjem sveže vode iz Dunava, a kao glavnog krivca označavaju Šećeranu iz Crvenke. U toj kompaniji optužbe odbacuju, ali izostavljaju da spomenu havariju koju su u fabrici imali neposredno pre nego što je uočen pomor ribe.

Tone i tone uginule ribe bilo je na kanalu. Ekološka kataklizma, tako su ovu situaciju opisali radnici koji su u Bečeju danima sakupljali ribu koju su slali na spaljivanje.

– Osoba koja je to uradila… ja bih ga toliko kaznila da dok je živ ne može to da isplati. Nama je za pet godina unapred uništeno sve stanje za ribolov – izjavila je Tompa Piroška, stanovnica Bečeja.

Ukupno 18 zagađivača postoji na Velikom bačkom kanalu. Inspekcija je do sada jedino Šećerani u Crvenki naložila da prestane sa ispuštanjem otpadnih voda.

Masovni pomor ribe zabeležen je u kanalu nadomak Bačkog Petrovca početkom jula. U lokalnom Eko pokretu “Zeleni Petrovac”  kažu da su uginulu ribu primetili ribari, nakon što su najpre zapazili izrazito zaprljanu vodu, koja je poprimila braon boju i počela da smrdi.

– Voda je masna i danasOd uginule ribe stvorio se bukvalno čep. Najviše je smuđa. Nikada nismo imali ovoliki pomor na kanalu – izjavio je tada prvi čovek Eko pokreta Jan Makan.

Šta je izazvalo masovni pomor ribe na Malom kanalu kod Bačkog Petrovca letos ili pre mesec dana nije sasvim jasno. Kanal je bio ispunjen uginulom ribom i masnim flekama, a analiza je pokazala da je nivo kiseonika u vodi nizak. Stručnjaci koji su analizu radili, kažu da za osetljive vodotoke, sa manjom količinom i protočnošću vode, gde spada praktično ceo DTD sistem, i najmanje zagađenje može biti kobno. Zato su za njih potrebna stroža pravila, koja još nisu ustanovljena.

O redovnom poribljavanju različitih reka u Srbiji staraju se različite organizacije, a mladi ekolozi su zajedno sa njima učestvovuju u ovim akcijama. Vlada Republile Srbije u saradnji sa Evropskom unijom radi na uklanjaju ekoloških pretnji koje uništavaju reke u našoj zemlji, kako se ne bi dozvolile nove ekološke katastrofe. Pored ograničenja zagađivača (proizvođača) koji su svoje otpadne vode ispuštali u reke, radi se i na obnavljanju životinjskog fonda, to jest periodnično se vrši poribljavanje.

(Telegraf.rs/021.rs/rs.n1info.com/rtv.rs)