Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Porodično letovanje: Šta poneti od lekova na put?

Priručna apoteka treba da sadrži:

1. Tablete protiv povraćanja

Dramamine (dimenhidrinat) je odličan preparat za rešavanje ovog problema. On je antihistaminik (lek protiv alergije), ali lako dolazi do mozga i smanjuje osećaj mučnine.

Daje se pre puta ili pre deonice puta koja je posebno teška, a NE kada se mučnina već pojavila (tada je obično kasno jer deca povrate i lek).

Predškolsko dete može da dobije četvrtinu tablete (maksimalno tri puta dnevno), a školskoj deci sleduje polovina do maksimalno jedne tablete (2-3 puta dnevno, ako zatreba). Adolescenti dobijaju dozu za odrasle: od jedne do dve tablete (dva do tri puta tokom dana). Ovaj preparat se uglavnom dobro podnosi, a jedan od glavnih sporednih efekata je pospanost, što može da bude i dobro za put. Nažalost, željeni efekat leka – smanjenje mučnine, je individualan – neka deca zaista prestanu da se žale na muku, ali kod druge ni maksimalna doza ne pomaže.

2. Lekove za “obaranje” temperature

Povišenu temperaturu, sa minimalno neželjenim efektima, snižavaju lekovi kao što su Paracetamol (Febricet, Paracet, Miralgin, Eferalgan…) ili ibuprofen (Brufen). Pored sirupa treba poneti i čepiće (supozitorije) paracetamola. Čepići su veoma važni kada dete povraća ili jednostavno neće da proguta sirup. Naravno, ne treba ih koristiti kada dete ima proliv.

Pored skidanja visoke temperature ovi lekovi su i dobri analgetici – mogu da ublaže bol. Oni su veoma dobri za terapiju sunčanice, naravno, uz uzimanje velikih količina tečnosti.

3. Lekove protiv alergija

Sirup sa antihistaminikom treba, takođe, imati kod sebe jer na letovanju nisu retke alergije (na sunce, insekte). Zato ne zaboravite loratadin (Claritine, Pressing) ili terfenadin (Bronal, Tefen), efikasne i bezbedne lekove protiv alergija, posebno kada je reč o uobičajenim alergijama kakva je, na primer, koprivnjača (urtikarija). Oni, takođe, mogu da ublaže tegobe kod opekotina koje su izazvane prekomernim sunčanjem. Kada mališana izujedaju dosadni komarci obično sve prođe bez problema, ali ako je svrab nesnosan, a mesta uboda veoma otečena, ne treba oklevati sa davanjem antihistaminika.

4. Kapi za nos

Za bebe je pogodan rastvor efedrina (0.5%), a veća deca mogu koristiti jače kapi, naravno za decu (Olynth, Adrianol, Nafazol…). Kapaljka je obavezna uz kapi (čak i kada nije predviđena od strane proizvođača), a ako su kapi u vidu nazalnog spreja – nije potrebna. Kapi se ne daju duže od 4-5 dana, a to je obično dovoljno da letnja “mini prehlada” prođe.

5. Sredstva za nadoknadu tečnosti (za oralnu rehidraciju)

Orosal je jedan od tih preparata (ima ih sve više na tržištu), a lako se rastvara u vodi prema uputstvu koje je na poleđini kesice. Treba se držati pravila “često po malo”, naročito ako dete povraća.

6. Antibiotik

Iako ne treba samostalno “uključivati” antibotike, valja imati neki sirup sa antibiotikom širokog spectra kod sebe. Amoksicilin ili Eritromicin (još bolje Hemomicin), ili Bactrim su lekovi koji mogu biti od koristi kada se dete razboli na moru. Trebalo bi pre započinjanja terapije konsultovati lekara.

7. Antibiotsku kremu

Nije loše imati i neku antibiotsku kremu (Enbecin, Chloramphenicol, Gentamicin) jer nije retko da deca sa promenom ambijenta dobiju infekciju kože.

8. Kapi za oči

Boravak na pesku i često trljanje oka mogu da dovedu do zapaljenja vežnjače (konjunktivitis), pa zato nije loše poneti na letovanje antibiotske kapi za oči (Gentokulin, Enbecin, Eritromicin…).

Pored antibiotskih, treba imati i kapi koje sadrže i kortikosteroid (sa ili bez antibiotika) koji može umiriti alrgijsko zapaljenje konjuktive. Ovo se nekada može desiti kada deca dugo rone otvorenih očiju (bez maske za ronjenje), ali se može javiti i kao deo alergije na sunce. Obavezno se treba držati propisanih doza, a najbolje je pre upotrebe konsultovati lekara.

9. Sterilnu gazu i hanzaplast

Sterilna gaza i hanzaplast zauzimaju malo mesta, a mogu biti veoma korisni.

10. Antiseptični rastvor

Neki antiseptični rastvor (povidon, 3% hidrogen ili 3% borna kiselina) je neohodan za pravilnu obradu posekotina ili oderotina kada dete nezgodno padne.

Preuzeto: Yumama.com

Tagovi:
Pročitajte još: