Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Poseta ministra Šarčevića Zapadnobačkom okrugu

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, u Somboru je sa predstavnicima lokalnih samouprava Zapadnobačkog upravnog okruga razgovarao o sistemskim rešenjima u oblasti obrazovanja.

Sastanku su prisustvovali načelnica Zapadnobačkog upravnog okruga mr Latinka Vasiljković, gradonačelnica Grada Sombora Dušanka Golubović, predsednici opštine Odžaci Dušan Marijan, opštine Apatin Radivoj Sekulić i opštine Kula Perica Videkanjić.

Na sastanku je bilo reči o upisu u srednje škole, razvoju visokog obrazovanja na području Okruga, uvođenju informacionih tehnologija u obrazovanje, od osnovne škole do fakulteta, kao i o planiranim zakonskim izmenama. Ministarstvo posvete posebno očekuje podršku lokalnih samouprava u delu koji se odnosi na optimizaciju mreže škola, kako bi bile u interesu učenika i da se tamo gde školu čine jedan, dva do četiri učenika otvara pitanje da li je to u najboljem pedagoškom interesu za tu decu.

Kako je rekao ministar Šarčević, pri optimizaciji se, takođe, mora voditi računa o državnom, ali i interesu nacionalnih manjina.

Ministar Šarčević je zatim održao sastanak sa direktorima predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola sa područja Zapadnobačkog upravnog okruga, gde je istaknuto da je kvalitet obrazovanja cilj kojem će sve biti podređeno. Sastanku su prisustvovali i Gabrijela Grujić, savetnik ministra za dualno obrazovanje, Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i Borislav Staničkov, rukovodilac Školske uprave Zapadnobačkog i Severnobačkog upravnog okruga.

Na kraju posete Somboru ministar je obišao Osnovnu školu „Bratstvo i jedinstvo“, dok je u Apatinu obišao gimnaziju „Nikola Tesla“, Srednju građevinsku i drvoprerađivačku stručnu školu, kao i Tehničku školu sa domom učenika, gde je s direktorima tih ustanova razgovarao o neophodnosti reforme gimnazija i dualnom obrazovanju – navodi se u dopisu Zapadno bačkog okruga.

Tagovi:
Pročitajte još: